Mener Dagbladet og VG seiler under falskt flagg

– Det VG og Dagbladet kaller «kulturjournalistikk» er stort sett bare kjendisjournalistikk, med bruk og misbruk av kjendiser, hevder Jan Eggum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en undersøkelse Journalisten har gjort, uttrykker mange kulturarbeidere stor misnøye med og liten tillit til den kulturjournalistikken de møter i norske medier. De presseorganene som får mest sur kritikk er VG og Dagbladet, en kritikk Jan Eggum har forståelse for.

– Jeg opplever dem som like ille som Se og Hør. For det VG og Dagbladet kaller «kulturjournalistikk» er stort sett bare kjendisjournalistikk, med bruk og misbruk av kjendiser. De to avisene prøver å holde en seriøs fasade, men den sprekker hele tida, sier Jan Eggum.

Målløse og uforstående

– Det er ikke så ofte jeg blir målløs, men nå er jeg ikke langt unna, sier VGs Rampelys-leder Svein Arne Haavik, når han blir forelagt Eggums uttalelse.

– Vi har over 20 Rampelys-journalister med meget gode kunnskaper på sine respektive felt, og vi bruker ekstremt mye ressurser på minst like mange høyt kvalifiserte anmeldere med stor bredde, noe som skiller oss markant fra Se og Hør. Vi gjør dette fordi vi mener det er viktig for å lage god og troverdig journalistikk. At vi, som en tabloidavis, i tillegg skriver om kjente mennesker skulle bare mangle, kommenterer Haavik.

Dagbladets kulturredaktør Hege Duckert mener også at Jan Eggum bommer med sin påstand om at avisenes kulturredaksjoner nesten bare driver med «kjendisjournalistikk».

– Det er synd at han opplever det slik, men jeg kjenner meg ikke igjen i Eggums beskrivelse av situasjonen. Kulturjournalistikken i Dagbladet har et veldig vidt spenn, med alt fra analyser, kommentarer, debatt og bakgrunn til anmelderi og nyheter. En del av dette er helt riktig kjendisorientert, men det utgjør en liten del av totalen. Derfor blir det også vanskelig å vite hva han mener med at vi seiler under falskt flagg, uttaler Duckert.

Lettere med Se og Hør

Eggum er en av flere kulturarbeidere Journalisten har snakket med om deres syn på kulturjournalistikk, i en sak som publiseres i fredagens papirutgave av Journalisten. Også Ane Dahl Torp gir uttrykk for at det kan være naturlig å sammenlikne VG og Se og Hør.

– Spesielt når det gjelder sex- og nakenscener forvrenger mediene virkeligheten stygt. Jeg har opplevd å bli ringt opp av VG for en liten enquête om nakenscener, hvor journalisten siterte meg riktig, men hvor avisens presentasjon ble noe helt annet. Sånn sett er det vanskeligere å forholde seg til VG enn til Se og Hør, for sistnevnte forteller i hvert fall hva de har tenkt å gjøre, sier Ane Dahl Torp.

Sven Nordin – dum eller intelligent?

Selv om Eggum mener at tabloidformen på norsk kulturjournalistikk har gjort mye skade, hevder han likevel at han ikke har følt seg særlig misbrukt av norske medier.

– Det har kanskje noe med at jeg vet hvordan jeg skal ordlegge meg, slik at jeg unngår det plumpe. Når jeg har følt meg misbrukt har det derfor helst gått på forenklinger, hvor et resymé som jeg har gitt er blitt klippet på en måte som formidler noe helt annet enn det jeg har gitt uttrykk for, sier Eggum som også mener norsk presse skaper et kunstig skille mellom «det høye og det lave».

– Skal vi tro norske medier, så er Sven Nordin «dum» når han deltar i en sitcom som «Mot i brøstet», mens han er utpreget «intelligent» når han spiller i «Markens grøde» på Nationaltheatret. Det blir for enkelt. Det er tydelig at norske kulturjournalister ikke klarer å gjennomskue innpakningen.

Powered by Labrador CMS