– Mikrofonstativ for Lid Larssen

Forfatter Vetle Lid Larssen ble gjennomintervjuet i norske medier med meget krass kritikk mot Sunnaas Sykehus, men sykehuset har ikke fått én henvendelse fra de samme medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Informasjonssjef Nina Olkvam ved Sunnaas Sykehus utenfor Oslo mener norske journalister blir rene mikrofonstativ når de framstiller en forfatters opplevelser og følelser som fakta, og unnlater å kontakte dem som utsettes for kraftig kritikk.

– Jeg synes de mange intervjuene den siste uken med Lid Larssen reiser viktige problemstillinger rundt tilsvarsretten, sier Olkvam.

Hun stiller seg undrende til at verken hun eller noen andre i ledelsen for Sunnaas Sykehus har fått henvendelser fra mediene.

– Vi har fått en rekke bekymrede henvendelser fra pasienter og pårørende rundt flere av de temaene som tas opp i intervjuene med Vetle Lid Larssen. Men ingen av mediene har sett noen grunn til å spørre oss om hvordan forholdene er, sier Olkvam.

Bakgrunnen er forfatteren Vetle Lid Larssen nye bok, «Norske helter». Boken er et kraftig oppgjør med norsk sykehusvesen generelt og med det kjente rehabiliteringssykehuset Sunnaas på Nesodden utenfor Oslo spesielt.

Måtte rømme

Riktignok sier Lid Larssen i noen intervjuer at boken ikke er en bok om Sunnaas Sykehus, men hele bakgrunnen for boken er forfatterens eget opphold på Sunnaas etter at han ble kraftig skadet etter å ha slått hodet i en jernbjelke. Hans opphold på Sunnaas nevnes i alle intervjuer, og han beskriver inngående hvordan oppholdet ble så uutholdelig at han måtte rømme fra sykehuset.

VG Helg slo det opp med et helsides portrettbilde og tittelen «Rømte fra sykehus». Aftenposten slår fast i ingressen at «han har skrevet roman om å ligge på et umenneskelig sykehus».

Informasjonssjef Nina Olkvam sier det er en vanskelig balansegang for en forfatter når han skriver bok med utgangspunkt i egne opplevelser, men at det selvsagt er en rett enhver forfatter har.

Kritiserer ikke Lid Larssen

– Jeg kritiserer ikke Vetle Lid Larssen og hans romanprosjekt. Og jeg beklager at han opplevde oppholdet på Sunnaas som så negativt. Men jeg mener at saken har flere sider, og at hans opplevelse av dette ikke uten videre kan framstilles som fakta. Derfor mener jeg at det er feil av journalistene bare å operere som mikrofonstativ for forfatteren, sier hun.

Nina Olkvam har selv bakgrunn som journalist i blant annet Dagens Næringsliv og TV 2, og hun er vel bevandret i Vær Varsom-plakaten og de presseetiske regler for tilsvarsrett. Hun mener den både bør gjelde en institusjon som et sykehus og eventuelle personer som omtales.

Angrep på gjenkjennelig psykolog

Olkvam sier at i de fleste store intervjuene med forfatteren rettes det også kraftige angrep på en nevropsykolog ved sykehuset, i boken omtalt som «Lisa Vraldsen».

– Hun er omtalt på en måte som gjør henne svært gjenkjennelig i vårt miljø, men heller ikke hun har fått noen anledning til å ta til motmæle mot de påstander som settes fram, mener Olkvam.

– I flere aviser er blir denne rømningen fra Sunnaas grundig omtalt. Hvordan er forholdene på Sunnaas?

– Ingen behøver å rømme. Hvis en pasient ønsker å bli utskrevet, så blir pasienten utskrevet. Og det finnes ikke vakter eller låste dører, men noen hyggelige damer i resepsjonen som forsøker å hjelpe besøkende med å finne fram, sier Olkvam.

Powered by Labrador CMS