«Norsk kulturjournalistikk etterstreber bråk»

Vi spurte norske kulturarbeidere hvordan de liker medieomtalen. Se svarene deres.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Til temasaken i dagens papirutgave av Journalisten om kulturjournalistikk, sendte vi en spørreundersøkelse til norske kulturarbeiderne og mediefolkene som omtaler dem.

Svarmengden var overveldende, og bare noen få av de mangslungne kommentarene får plass i bladet. Her kommer flere.

Etikkmanko

«Norsk kulturjournalistikk = useriøsitet, upresishet, manglende etisk ståsted, manglende fordypning, manglende formidlingsevne, manglende evne til å skille mellom kjendisstoff og kvalitet, manglende redaksjonell vilje til å motvirke samtidens generelle oppfatninger. «

Navler

«Navlebeskuende, forutsigbar og selvforherligende. En middelmådig basar av plakatmessig, idoliserende ansiktsprojeksjon.»

Fortrengt

«Norske medier burde vurdere å knytte til seg fagpersoner på de områdene de ønsker å dekke. Sammenlignet med bare for ti år siden, er det åpenbart at de faglige kvalifikasjonene stadig fortrenges til fordel for allmennjournalistisk bakgrunn.»

Oh, Brother

«Råd til nye forfattere: Vinn Big Brother først, debuter etterpå.»

Motstand

«Det irriterer meg at intervjuer med kunstnere er så servile. Mer motstand!»

Skam

«Den fremtidige generasjon tror at antrekket til Kurt Nilsen er kulturnyheter fordi det nettopp står under «Kultur» i avisen. Tragisk, trist og skamfullt for media.»

Skyllebøtte

«Kulturjournalister skyller på avisens desk som skyller på redaktørers makt som skyller på avisens eieres som skyller på at folk flest kjøper og leser det de vil ha, på spørsmål om hvorfor man unngår utfordrende og mer krevende stoff.»

Debatt

«Når debatter fra kulturmiljøet tas videre av journalister er det foruroligende at de største avisene presenterer det hele så unyansert at det blir ukorrekt.»

Fakta

«Journalister er håpløse på faktasjekking, og det florerer av feil og ofte tillegges man uttalelser og meninger som ikke stemmer.»

Ofre

«Veldig få norske kulturjournalister vet noe særlig om infrastrukturelle forhold i bransjene de skriver om. Derfor blir de lett offer for lanseringsjournalistikk fra plateselskap, forlag og andre store og ressurssterke institusjoner. Det blir for enkelt!!!»

Per Platou

Dyrker

«Norsk musikkjournalistikk er en skam. Middelklassens søken etter det ekte og autentiske dyrkes helt ukritisk. Jeg er svært overrasket over å se et så reaksjonært kultursyn.»

Nye navn

«Det er fint om dere kan lære dere noen nye navn fra tid til annen… «

Nye landsdeler

«Hvor er mangfoldet? Det som skjer rundt i landet? «

Nye land

«Det er forsvinnende lite dekning av internasjonale kulturbegivenheter. Når noe internasjonalt blir nevnt, er det som oftest fordi noen norske er involvert. Svært mange ante for eksempel ikke hvem Robert Wilson var før han hadde regi på Peer Gynt på Det Norske Teatret for noen år siden.»

Nedlagt?

«Moren min (93 år) trodde Oslo-filharmonien var nedlagt. Hun har ikke sett dem på tv på lenge, og ikke står det noe om dem i avisen heller (hun holder Dagsavisen).»

Pinlig

«Nesten ingen som skriver om kultur er i nærheten av å skjønne seg på hva de skriver om. De aller fleste konsertanmeldelser er pinlig å lese, på journalistens vegne.»

Behag

«Situasjonen i regionavisene er etter min mening enda mer bekymringsfull enn i riksmedia. Total mangel på kvalifiserte journalister med kulturkompetanse, og sterkt preget av smak og behag.»

Henge med

«Vi som forsøker å henge med på hva som rører seg i den delen av kulturlivet vi ikke befinner oss selv har dårlige muligheter via norske medier.»

Redsel

«Jeg stiller meg undrende til at journalister ikke tør innrømme at de kan for lite innen dette området. Hva er de redde for?»

Dovenskap

«Norske kulturjournalister er med noen hederlige unntak late og skriver stort sett det de blir fortalt. Sjekking av kilder ser ut til å være lite prioritert.»

Kjøpmannskap

«Norges medier dekker stort sett alle som ikke fortjener det under dekke av at det er det som selger aviser.»

Skeptisk

«Har det siste året fått prøve meg i media i forhold til negativ omtale i lokalaviser. Og det er skremmande kor mykje «se og hør»-journalistikk som blir nytta både i kva som blir skrevet og i kor pågåande journalistane er. Eg er blitt mykje meir skeptisk til truverdigheten til media, særskilt med tanke på nyhetsdekning, etter dette året.»

Har en drøm

«Jeg drømmer om journalister som kan forklare mer, ufarliggjøre kultur. Bryte ned barrierene i stedet for å forsterke mytene.»

Strevsomt

«Jeg synes generelt at norske aviser har mange gode kulturjournalister. Men de strever med lite ressurser.»

Agnete G. Haaland, skuespiller

Halsbrekkende

«Om man ikke står på hodet med instrumentet sitt eller finner på noen grensesprengende sprell som ikke er blitt gjort før, er det nesten umulig å få dekning for det man ønsker å nå ut med.»

Frode Barth, gitarist/komponist

Artig

«Det virker som særlig tv-mediet er livredd for å gå i dybden på materialet. Alt skal være så vanvittig artig hele tiden.»

Hovedstad

«Kulturdekningen er for Østlands-orientert. Det er vanskelig å få omtale i nasjonale medier for prosjekter utenfor Oslo-området.»

Samling i bånn

«Min bekymring er at det norske folk i sin alminnelighet vet veldig lite om kultur. Det er denne kunnskapsløsheten som mediene tar utgangspunkt i når de velger hva som skal få oppmerksomhet.»

Midtveis

«Savner plattform MELLOM kjendis-skandale-jeg-gikk-på-en-smell-journalistikken og P2-seriøs-skrivende-middelaldrende-sint-forfatter-kulturdebatt. Mer i feltet mellom Lene Alexandra og Synne Skouen.»

Sprekt

«Kulturarrangement blir omtalt som idrettsarrangement. Eneste som mangler er rundetider.»

Powered by Labrador CMS