I STARTGROPEN: Kristina R. Johnsen og Ingmar Wåhlberg satser på lokalavis i Bø i Vesterålen. Foto: Privat

Satser i fraflyttingsområde

Som siste kommune i Vesterålen får Bø egen lokalavis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det skjer stadig knoppskytning i den norske mediefloraen, til tross for opplagsfall og presset økonomi i store deler av bransjen. Det siste eksempelet er Yderst, en abonnementsbasert lokalavis i magasinform for den fraflytningstruede kystkommunen Bø i Vesterålen.

I første omgang starter ildsjelene Kristina R. Johnsen (29) og Ingmar Wåhlberg (28) opp på månedsbasis, men ambisjonene er større. De har et håp om å øke utgivelsesfrekvensen og kvalifisere Yderst til pressestøtte.

Eneste uten avis

Alle kommunene i Vesterålen unntatt Bø, det vil si Øksnes, Hadsel, Sortland og Andøy, har egen ultralokal lokalavis.

– Det kan vi ikke gå med på. Vesterålen er en interessant medieregion, sier Johnsen og Wåhlberg.

Yderst kommer med sitt første nummer i desember og vil også bli tilgjengelig på nett. Nyskapningen skal være et supplement til mediebildet i Vesterålen, som er tettvevd med store regionaviser og mange lokalaviser.

Mangelfull dekning

Initiativtakerne til Yderst viser til at regionen har store regionaviser på nett og papir: Bladet Vesterålen og Vesterålen Online. Vesterålen har 30.326 innbyggere, og hver av de regionale mediekanalene har et lesertall på 25.000 daglig.

– Dekningen i Bø kommune har vært mangelfull, særlig i politiske saker som gjerne dekkes med en liten sak på en kvart side, med omtale om politiske saker etter at de er vedtatt. I Yderst satser vi mye på portretter, feature og gravende journalistikk, sier Johnsen og Wåhlberg.

Inspirasjon fra Åmli

De forteller at de i prosessen har fått en del innspill og inspirasjon fra ukesavisa ÅmliAvisa i Åmli kommune i Aust-Agder. Denne lokalavisa har et godkjent opplag på 1.416 eksemplarer i 2012, i en kommune med 1.800 innbyggere.

Johnsen og Wåhlberg ser et markedspotensial utover Bø kommunes egne 2.800 innbyggere. I likhet med Åmli har Bø en stor gruppe utflyttede som holder seg oppdatert på hjemkommunen.

Kristina R. Johnsen er journalist og startet som løsmedarbeider i 1998. Hun har hatt et fast engasjement i Bladet Vesterålen i fem år. I de siste årene har hun jobbet en del som frilans, ved siden av kulturproduksjon. Johnsen har utdannelse fra kreative fag og entreprenørskap ved Strykejernet og Prosjektskolen i Oslo.

Ingmar Wåhlberg har mastergrad i medievitenskap fra Universitetet i Bergen. Han etablerte i selskapet 2011 Event YR AS, med kulturproduksjon, design, medieproduksjon og trykksaker.

Powered by Labrador CMS