Lokalavisene styrket valgdeltakelsen

Frammøtet ved høstens kommunevalg var klart høyere i kommuner med egen lokalavis enn ellers i landet, viser en undersøkelse fra Landslaget for Lokalaviser (LLA).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fintellingen etter LLA-prosjektet «Vi har noko med det…» viser at valgdeltakelsen i de 162 kommunene med egen lokalavis er 3,6 prosent høyere enn landsgjennomsnittet. Også ved kommunevalget i 2003 var valgdeltakelsen høyere i LLA-kommunene, men økningen fra 2003 til i år er på hele 3,8 prosent i LLA-kommunene, mens den bare er på 2,2 prosent som landsgjennomsnitt, opplyser Rune Hetland, daglig leder i LLA.

Landslaget har i hele år hatt et eget prosjekt gående for å forbedre det redaksjonelle valgstoffet i lokalavisene. Ideen kom opprinnelig fra Kjell Nyhuus i Norsk Presseforbund, og under tittelen «Vi har noko med det…» har LAA gjennomført ulike tiltak rettet mot avisene. LLA har hatt rundt ti kurs i valgstoff med i alt 198 deltakere fra Kristiansand i sør til Bodø i nord. LLA har laget en egen idé- og veiledningsperm for valgjournalistikk, eget nettsted, leserkonkurranse og egne valgannonser.

- Det er første gang vi har hatt et slikt prosjekt, og jeg tror det har hatt positiv virkning, sier Hetland.

Han peker på at Norge er inne i en god oppgangsperiode, og tradisjonelt går da valgdeltakelsen ned, mens den øker i tider med problemer. Ved valget i år ble mye av oppmerksomheten knyttet til Jens og Siv. Likevel greide vi å få et skikkelig lokalvalg, framholder LLA-lederen.

- For fire år siden var det store vansker med kommuneøkonomien, det var skolenedleggelser og andre ting som vi ikke hadde ved valget denne gang. Da er jeg imponert over at valgdeltakelsen øker, og at den særlig øker så sterkt i det vi kan kalle LLA-kommunene, sier Rune Hetland i LLA.

Powered by Labrador CMS