Forhandlingsleder Bente Sabel og NJ-leder Elin Floberghagen. Foto: Birgit Dannenberg

– En krone er ikke nok

NJs leder venter et krevende mellomoppgjør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den kraftige resultatforbedringen i mediebransjen burde gi grunnlag for et godt oppgjør, mener NJs leder Elin Floberghagen.

– Vi ser det i ukepressen, i aviskonsernene og i TV 2 ikke minst. Det handler om kostnadsreduksjoner, men også en sterk inntektsvekst. Driftsresultatene økte kraftig i 2010 sammenlignet med 2009.

– Det er grunn til å forvente mer enn det som har vært vanlig under et mellomoppgjør.

Snu

Tidligere denne måneden varslet Norsk Industri gjennom VG at de egentlig mente det ikke burde være annet enn et nulloppgjør denne gangen. Men la til at noe nok burde gis, og at 50 øre i timen ville være riktig. Det er langt lavere enn hva NJ vil gå for. Tidligere år har det generelle tillegget ligget på rundt ei krone, men i år venter Floberghagen samlet mer etter flere år med kutt og måtehold.

– Det ligger an til et fornuftig lønnsoppgjør for journalistene også i år, sier NJs leder.

Arbeidet med å snu lønnsutviklingen og jevne ut forskjellene forsetter i dette oppgjøret også, men det er vanskelig å si hva slags tall som vil bli krevd da statistikken fra i fjor ikke foreligger ennå.

I forrige uke ble det klart at Egmont Hjemmet Mortensen leverte et resultat for 2010 som var dobbelt så godt som året før. Det på tross av at inntektene var svakt ned i samme periode. Floberghagen forklarer at NJ analyserer økonomien i bransjen fortløpende, og sier at bedriftene vil tåle det hun kaller en fornuftig lønnsøkning.

Ulempe

Ulempetillegg kan fort bli en kampsak i mellomoppgjøret. Dette var ikke et prioritert område under hovedoppgjøret i fjor. Men med høyt sykefravær i blant annet Bergen og Kristiansand, ser NJ behov for å ta tak også her.

– Vi får stadig rapporter om slitne journalister og høyere sykefravær. Folk merker nok nedbemanningen på kroppen. Det er tøffere turnusbelastning og forventninger om at journalister skal jobbe mer som følge av at det er vanskelig å få turnus til å gå opp. Jeg tenker at vi må vurdere økte ulempetillegg som en del av kravene.

Powered by Labrador CMS