Mediebåten på plass under Arendalsuka i 2017. Arkivfoto: Andrea Gjestvang

Kjør debatt! Slik blir medie-programmet under Arendalsuka

Mediepolitisk debatt og varsling som tema.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Arendalsuka går i år av stabelen i sørlandsbyen fra 13. til 18. august. Som tidligere år vil mediene være representert på det som er etablert som Mediebåten.

De store mediedebattene skjer i år hovedsakelig tirsdag og onsdag.

Det starter med varslerdebatt tirsdag. Får vi et bedre varslervern, er utgangspunktet for debatten. I mars la et regjeringsoppnevnt utvalg fram forslag til hvordan varslervernet skal styrkes. Hvor langt er politikerne villige til å gå for å styrke varslerinstituttet, spør medieorganisasjonene, og inviterer til debatt med jurist og fagdirektør for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, Anine Kierulf, de to stortingsrepresentantene Svein Harberg (H) og Lise Christoffersen (Ap) og Norsk Redaktørforenings generalsekretær Arne Jensen.

Onsdag er kanskje høydepunktet med en mediepolitisk debatt der kulturminister Trine Skei Grande (V) blant annet skal møte Tage Pettersen (H), Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF). Halvannet år etter at Mediemangfoldsutvalget la fram sin utredning, venter mediebransjen fremdeles på at Kulturdepartementet skal legge fram en stortingsmelding. Når kommer den, er noe av det Skei Grande vil bli spurt om.

Underveis blir det også speed-dating mellom politikere og medietopper. Her deltar sjefredaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby, sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Nationen, Irene Halvorsen og MBL-direktør Randi Øgrey.

Arrangør av begge debattene er Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Landslaget for lokalaviser, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen og Norsk Redaktørforening.

Et annet arrangement samme dag, står Stiftelsen Tinius bak. Også det på Mediebåten. Her skal journalistikk og bindinger debatteres. Hvor fri er den uavhengige journalistikken, spør Tinius-sjef Kjersti Løken Stavrum, og de som skal mene noe om dette er Kjetil Rolness, sosiolog og skribent, Therese Manus, daglig leder i Kommunikasjonsforeningen, André Støylen, adm.dir. i Sparebankstiftelsen DNB og styreleder i Amedia og Hans-Christian Vadseth, seniorrådgiver og partner i First House.

Stiftelsen Tinius står også bak et arrangement dagen før som både direkte og indirekte berører fremtiden til mange mediehus: Kan man - og bør man - bygge merkevarer digitalt? Også denne debatten er på Mediebåten.

Onsdag skal også falske nyheter diskuteres. I bystyresalen på Arendal kultur- og rådhus, inviterer freds- og menneskerettighetssentrene til arrangementet Fake News. Målet med denne debatten er å sette søkelys på den betydning «fake news» har i vårt samfunn. Her deltar blant andre Heidi Taksdal Skjeseth, journalist i Dagsavisen og Kristoffer Egeberg, ansvarlig redaktør for Faktisk.

Tidlig torsdag morgen blir det kombinert frokost og debatt på båten MS Sunnhordaland. Først vil forskerne Karoline Andrea Ihlebæk, Bente Kalsnes og Linn Sandberg, alle fra POLKOM – Senter for studier av politisk kommunikasjon ved Universitetet i Oslo – presentere ferske resultater fra en studie om politikere, innvandringsdebatt og moderering av kommentarfeltet. Deretter blir det debatt. I panelet vil blant annet Reidun Kjelling Nybø, assisterende generalsekretær Norsk Redaktørforening, sitte. Hvem har ansvaret når den offentlige debatten flyttes til Facebook? er det noe av det som skal diskuteres.

Torsdag står også droner på dagsordenen. Norges første dronestrategi er på plass, og nå skal veien videre diskuteres. En del av debatten vil omhandle medienes bruk av droner, der NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud deltar. En eventuell innstramming av lovverket vil kunne påvirke hvordan journalister og fotografer kan bruke dette verktøyet i sitt arbeid. Arrangementet foregår ikke om bord på Mediebåten, men på MØR biffhus.

Onsdag var det også planlagt en sesjon med tittel «Konstruktiv journalistikk – hva er det og hvorfor trenger vi det?» Dette arrangementet er imidlertid avlyst på grunn av sykdom.

NRK satser som tidligere stort på Arendalsuka, og deltar med alt fra kringkastingssjefen til Fantorangen.

En rekke programmer blir sendt direkte fra Arendal, blant annet Politisk kvarter, Urix, Ekko, Dagsnytt 18 – og selvsagt den etter hvert tradisjonelle partilederdebatten, som skjer tirsdag.

Tirsdag spør NRK også «Hva kan vi gjøre for deg?», hvor publikum kan få si sitt.

Onsdag er det mulig å få med seg Torp spesial, hvor programleder Ole Torp har med seg kulturminister Trine Skei Grande, konsernsjef i Schibsted Rolv Erik Ryssdal og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Onsdag blir det også mulig å få en sniklytt på høstens podkaster fra NRK

For medieinteresserte skjer det også andre ting som kan være verdt å sjekke ut. Dagens Næringsliv har daglige debatter, det samme har Aftenposten - og flere andre medieaktører, blant annet Morgenbladet, har arrangementer planlagt i sørlandsbyen.

Noen arrangementer vi ikke har fått med oss? Tips oss gjerne, så oppdaterer vi saken.

Powered by Labrador CMS