Marit Christensen vil ha kriseteam for medieofre

Tidligere NRK-journalist Marit Christensen vil ha et eget kriseteam for personer som utsettes for spesiell eksponering i mediene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Christensen ser for seg et eget team som kan rykke ut på kort varsel for å hjelpe og beskytte personer som utsettes for sterk medieomtale.

– Vi har nå fått et eget katastrofeteam som rykker ut for å hjelpe nordmenn som kommer i spesielt belastende situasjoner i utlandet. Noe tilsvarende mener jeg vi bør ha her hjemme når man ser at enkeltpersoner blir eksponert kraftig i mediene, sier hun.

– Det vi for all del må unngå er at pressen bokstavelig talt tar livet av folk, legger hun til.

Forsøkte å ta sitt eget liv

Marit Christensen har selv vært i medienes søkelys gjennom store deler av sin karriere, og opplevde omtalen av seg da hun var siktet for medvirkning til underslag, som særlig belastende. Siktelsen ble senere frafalt.

På et møte i Oslo lørdag fortalte hun at hun to ganger prøvde å ta sitt eget liv, men ble stoppet av folk som var rundt henne.

– Når man kommer i slike situasjoner og det er fare for selvmord, er det spesielt viktig at man ikke får være alene. Det er når man er alene at slike ting kan skje. Det skjedde med Tore Tønne, sa Christensen.

Medieoffersyndromet

Hun samarbeider nå med professorene Leif Weisæth og Ragnar Waldahl om et forskningsprosjekt om medieofre. I løpet av året håper hun at de blir ferdige så de kan presentere et diagnoseverktøy for det de kaller MOS, medieoffersyndromet.

Forskjellen mellom MOS og posttraumatisk stressreaksjon (PTSD) er i første rekke at personer som lider av medieoffersyndromet ikke utsettes for noen form for fysisk trussel, men at de opplever en sosial dødsangst. En annen forskjell er at mens personer med PTSD som regel utsettes for stresseksponering én gang, blir medieofre ofte utsatt for belastninger i flere dager, ofte flere uker.

Powered by Labrador CMS