Manuel, an inmate of the Vision in Action asylum for the mentally ill in Ciudad Juárez, tried to kill his mother during an attack of schizophrenia. He lost his mind after years of drug abuse.

Bildet

• Navn: Julian Cardona
• Jobb: Frilansfotograf og journalist
i Juarez, Mexico, tilknyttet Reuters

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Denne uka er du og to kolleger på fotofestivalen Dok11 i Oslo for å fortelle om den ekstremt voldelige situasjonen i Juarez og hvordan dere som fotografer dokumenterer dette. Men har dette bildet noe med situasjonen i hjembyen din å gjøre?

– Ja, indirekte. Det er tatt i utkanten av Juarez. Mannen på bildet heter Manuel. Han er schizofren, og mistet vettet som følge av overgrep og tungt narkotikamisbruk. Manuel er en av 115 mennesker som bor på et asyl for sinnslidende, bygget av ildsjelen Pastor Golban for å ta vare på samfunnets utstøtte og trengende. En oppgave myndighetene forsømmer. Juarez er den byen i Mexico med mest overgrep, voldtekt, drap, kidnappinger og rusmisbruk. Byen er blitt en menneskelig skraphaug. Men Golban har skapt et trygt sted for folk som blir utsatt for vold og overgrep.

– Men hva er det med disse teppene?

– Teppene holder folk på asylet varme om vinteren. Her er de tatt ut i sola for å tørke, og Manuel og andre sinnslidende er i ferd med å plukke dem opp. Jeg hadde egentlig planer om å fotografere den store hesten som er tegnet inn i åssiden i bakgrunnen. Men fra motorveien fikk jeg øye på teppene rundt i terrenget. Det var første gang jeg møtte Golban og fant ut hva han hadde utrettet, men nå er vi nære venner.

– Vold og konsekvensene er gjennomgangstema for deg?

– Ja, særlig etter at volden eksploderte i 2008. Mexico må erkjenne at det store hjemmemarkedet for narkotika er en viktig årsak til den daglige volden og de enormt mange drapene. Rusmisbrukere som Manuel blir ofte ofre for ekstrem vold. Tidligere har jeg blant annet jobbet mye med et dokumentere mexicanske immigranter i USA. Det bor 10 millioner papirløse mexicanere der.

– Dere fotografer lever også farlig?

– Ja, vi risikerer å bli drept eller kidnappet når som helst. Men det er svært farlig for alle andre her også, det er et kriminelt anarki. For tre år siden bodde det 1,3 millioner mennesker i Juarez. Men i løpet av de siste tre åra har 230.00 forlatt byen som følge av truslene om drap og kidnapping.

Kathrine Geard

Powered by Labrador CMS