Ansvarlig redaktør Mari Velsand. Foto: Kato Nykvist/Nationen

Nationen pakker inn helgekutt

Nationen legger om igjen. Ny kulturseksjon i dag og ekstra helgesider i morgen erstatter fredagsbilaget Helga.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ansvarlig redaktør Mari Velsand presenterer i dag «nye» Nationen, men egentlig handler det hele om at avisens fredagsmagasin Helga legges ned. Det er denne reduksjonen av stofftilbudet avisens ledelse pakker pent inn og presenterer som en omlegging med større vekt på seksjonering.

Samtidig understreker avisen sterkere sin landbrukstilknytning. Et viktig mål for den nye satsingen er å komme enda nærmere hverdagen i Distrikts-Norge.

– Det er klart at vi også merker de økonomiske nedgangstidene, så vi forsøker å spare der vi kan. Nå prøver vi å gjøre det til noe positivt, sier sjefredaktør Mari Velsand.

Mer nøktern lansering

– Det er bare fire år siden sist dere hadde en meget omfattende omlegging som også omfattet nytt redaksjonelt system, overgang fra Quark til InDesign og helt ny bladbunad. Da feiret dere på kafé Celsius med Odd Nordstoga, tapas, gourmetoster og øl. Hva gjør dere nå?

– Det er nok litt mer nøkternt, også fordi det ikke bør gå inflasjon i slike omlegginger, sier Mari Velsand.

Nationen er en fullt ut abonnementsavis, og 78 prosent av abonnentene bor på landet. Avisen går i postabonnement til lesere i over 400 kommuner, opplyser redaktøren.

– Vi er ikke å få kjøpt i løssalg i det hele tatt. Det var bare tap på løssalgsbiten, men vi har det under vurdering, sier Velsand.

Distriktenes medspiller

Det er altså en enda tydeligere distriktsavis Mari Velsand vil levere fra i dag. Leserne skal kjenne igjen avisen, men prioriteringene blir strengere. Og utseendet skal fikses ytterligere.

– Nationen skal være en nyttig, relevant og optimistisk medspiller på vegne av dem som bor og skaper verdier i Distrikts-Norge, slår Velsand fast.

EU fortsatt viktig

Satsingsområdene blir landbruk, som er en bærebjelke i distriktene. Samferdsel er et annet felt, og da mener Nationen alt fra vei og jernbane til bredbånd.

Også i framtida vil Nationen prioritere EU-stoff høyt, og vil ha en grundig dekning av EU på reportasjeplass. Men avisas grunnholdning til EU endres ikke med omleggingen:

– Nationen har tatt et klart standpunkt i EU-saken tidligere, og det står ved lag, sier Velsand.

Faste temaer

Hver ukedag blir det sider om faste temaer. Det vil være innovasjon, internasjonalt nærings- og landbruksstoff, forskning, EU og, i vekstsesongen, Veksttorget.

På onsdager vil det være en fast seksjon kalt Midtuke, der de gode reportasjene fra distriktene gis bred plass. Kulturstoffet samles i en egen Kulturseksjon på fredager.

Fredagsmagasinet Helga legges som nevnt inn i hovedavisa på lørdag. Dermed vil mye av det stoffet folk har vært vant til å få fredager, heretter komme på lørdager. Den faste siden Land og By, med småstoff fra hele landet to dager i uka, vil heretter komme hver dag under vignetten Nationen rundt.

Powered by Labrador CMS