– Dette er ikke journalistikk

Styret i Vestfold Journalistlag misliker at avisene bruker ressurser på å ta bilder av folk på helgefylla.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var i en debatt i NRK Østafjells i forrige uke at styret i lokallaget ga uttrykk for sin misnøye. Samtidig som Edda Media varsler kutt, satser flere av avisene ressurser på bildeserier av folk på byen i helgene.

Vil ikke heie

– For oss som fagforening kan vi ikke heie fram den type ressursbruk. Vi synes ikke det er god journalistikk. Og ser man på Vær Varsom-plakaten skal man være varsomme med å legge press på folk som kan være beruset, sier nestleder Marie Olaussen i Vestfold Journalistlag til Journalisten.

Olaussen understreker at dette ikke er et vedtak fra journalistlaget, men at hele styret i Vestfold er enig i standpunktet.

– Dessuten er det tydelig, i hvert fall i Edda Media, som er i en kuttfase, dårlig ressursbruk. Vi mener det ikke er journalistisk akseptabelt å gjøre dette når noen av våre kolleger kan miste jobben.

Også NJ-leder Elin Floberghagen er kritisk til at det brukes ressurser på slike bildeserier.

– I kampen om redaksjonelle ressurser synes jeg det hadde vært veldig bra om man hadde prioritert viktig og vesentlig journalistikk. Om man må kutte, synes jeg man bør starte i en ende som ikke er vesentlig. Dette er ikke journalistikk, sier Floberghagen.

Fem på gata

Olaussen vil ikke være med på å sammenligne bildeseriene av folk på byen med enquêter.

– I grunnen ikke, hadde det vært knyttet opp til en konkret problemstilling, som åpningstider og alkoholpolitikk, så hadde det vært helt greit. Det er de samme pubene som blir besøkt hver uke. Seriene er helt uten sammenheng, mens andre bildeserier vi har tar utgangspunkt i en hendelse. At folk tar seg en øl er hyggelig, men det er ikke en nyhet, sier nestlederen som jobber som journalist i Edda-eide Tønsbergs Blad.

– Hvordan har ledelsen reagert på at dere kom med dette utspillet?

– Vi har hatt debatten på jobb tidligere, og vi hadde full støtte fra ledelsen i at vi deltok i debatten, selv om de ikke er enige i vårt standpunkt.

Klikker

Kilder i forskjellige aviser Journalisten har vært i kontakt med, sier disse bildeseriene bidrar sterkt til klikk og trafikk.

– Det kan ikke være vår agenda at det får mange klikk og er viktig for markedsavdelingen, sier Olaussen.

– Jeg har veldig sans for Varden-redaktør Lars Kise som sa nei til dette. Det er riktig prioritering, sier Floberghagen i NJ.

Vil holde på

Ingen av de tre Edda-redaktørene ønsker å avskaffe bildeseriene. Jan Roaldseth i Sandefjords Blad mener utspillet er useriøst og ønsker ikke å kommentere det. Jan Erik Hvidsten i Gjengangeren sier til NRK at de til enhver tid evaluerer det som produseres.

– Dette er ikke bilder av folk på helgefylla, våre fotografer har fått beskjed om å ikke ta bilder av fulle mennesker. Så jeg har ikke noen problemer med å lage disse bildeseriene. De er der på lik linje med andre serier, sier ansvarlig redaktør Håkon Borud i Tønsbergs Blad til NRK.

Powered by Labrador CMS