ABC Nyheter må slette borgerjournalister

Borgerjournalistikk er ikke ukomplisert. Siden starten 15. februar i år har ABC Nyheter slettet rundt 50 innlegg som var lagt ut av såkalte borgerjournalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaktør Heidi Nordby Lunde sier at det likevel ikke har vært et plagsomt problem at borgerjournalister legger ut saker på nettstedet ABC Nyheter som er av en slik karakter at de må slettes. Hun antar at rundt halvparten av de slettede artiklene har vært bidrag med regelrett produktreklame, og understreker at de siden starten tross alt har lagt ut et sted mellom 1500 og 2000 artikler fra frivillige, ubetalte borgerjournalister.

– Jeg synes ikke vi er spesielt strenge. Borgerjournalistene legger ut sine saker selv, men vi i redaksjonen foretar en alminnelig journalistisk vurdering i etterkant. Artiklene skal være innenfor de regler vi har i Vær Varsom-plakaten, Redaktørplakaten og Tekstreklameplakaten. Jeg synes vi har stor takhøyde, men vi må foreta en vurdering. Vi kan for eksempel ikke tillate at personer som har et personlig nag til noe eller noen, legger ut artikler med helt urimelige angrep på andre, sier Nordby Lunde.

Fikk slettet tre artikler

Ikke alle er enig i at ABC Nyheter fører en raus og åpen linje. Nettsedet inviterer bredt alle til å være borgerjournalister, såkalte David’er. En av disse borgerjournalistene (navnet fjernet etter ønske fra den omtalte, red.anm.) har selv sendt inn sju artikler til ABC Nyheter, men tre av artiklene er i etterkant blitt tatt av eller såkalt avpublisert av redaksjonen.

– De inviterer veldig bredt til at alle kan legge ut sine saker, og er veldig offensive for å få nye bidrag. Da er det veldig vondt å oppleve at artiklene mine avpubliseres og få e-post med trusler om at jeg kan bli fullstendig utestengt fra listen. Det siste har de riktignok gått tilbake på, og vi har funnet en greiere form, men det oppleves likevel som forferdelig, sier borgerjournalisten (se anm. over, red.).

Hun har skrevet flere artikler om sosiale spørsmål og om hvordan sosialklienter blir møtt av det offentlige hjelpeapparatet. Flere av disse er skrevet i en direkte samtalereferatform, som ABC Nyheter har reagert på.

– Jeg har selv studert featurejournalistikk, og mener dette er en form som er interessant og god, sier hun.

Ikke utestengt

Heidi Nordby Lunde sier at vedkommende (se anm. over, red.) ikke er utestengt, men at hun har fått en påminnelse om de regler som gjelder. Lunde mener også at de i noen tilfeller må jobbe mer med formen på noen av artiklene til borgerjournalisten.

– Husk at det er veldig mange som skriver til oss, og kvaliteten kan være veldig varierende, sier Nordby Lunde.

Dere inviterer folk til å skrive fritt og uten betaling. Ligger det der en fare for at dere tilrekker dere personer som enten har et budskap de vil misjonere for eller har en sak de brenner spesielt for og at balansen lett kan gå tapt?

– Jo, og det er vi oppmerksom på. Derfor har vi en ordinær etterkontroll. Noen av dem som har veldig sterke meninger i sine innlegg samtaler vi med og foreslår for eksempel at de oppretter sin egen blogg. Men totalt sett synes jeg ikke problemene har vært plagsomt store.

Men fortsatt får ingen betaling?

– Vel, vi vurderer nå å innføre en form for belønningssystem for de flinkeste reporterne. Noen av reporterne leverer fullgod vare med bilder, blant annet innenfor utenriks og sport. Det skal vi se på, sier redaktør Heidi Nordby Lunde.

Powered by Labrador CMS