Anklager konkurrent for å rappe måling

Kvinnheringen anklager konkurrenten innsida.no for å ha rappet en bestilt meningsmåling. Ansvarlig redaktør i nettavisa, Kristian Hus, avviser påstanden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er knallhard konkurranse om leserne i Kvinnherad kommune i Hordaland. Drøyt 13.000 innbyggere kan velge mellom de to lokale papiravisene Kvinnheringen og Grenda, samt Sunnhordland, som dekker flere kommuner. Disse tre har også nettutgaver. I tillegg kommer innsida.no, som er en rein nettavis, og flere ultralokale nettaviser.

Ufine metoder

Nå mener Kvinnheringen at innsida.no har tydd til ufine metoder i nyhetskonkurransen. Kvinnheringen og Sunnhordland samarbeidet nemlig om å bestille en politisk meningsmåling. Målingen, med kommentarer fra politikere, ble trykket i onsdagsutgaven av avisene. Men til begges overraskelse ble resultatet av målingen publisert på innsida.no allerede klokka 08.00 onsdag, som er flere timer før avisene når postkassene.

– Det må ha vært en lekkasje, men for oss er det en gåte hvordan det har skjedd. Selv om innsida.no henviser til oss som kilde, kan de umulig ha fått fatt i vår avis den dagen, sier ansvarlig redaktør i Kvinnheringen, Tomas Bruvik.

Kostbart

Nå ble riktignok målingen lagt ut på PDF natt til onsdag, men siden innsida.no har rukket å innhente kommentarer fra politikere, må man ha hatt tilgang til statistikken dagen før. Bruvik mener uansett innsida.no har handlet ukollegialt.

– Det er greit at vi siterer hverandre og sakser notiser, men å bruke en hel meningsmåling som vi har betalt mange tusen kroner for er langt over streken etisk sett. Og dette er en redaktør som burde vite hva han holder på med, sier Bruvik og viser til at Kristian Hus faktisk var den som startet opp Kvinnheringen. Etter mange år som eier og redaktør solgte han avisa til A-pressen i 1998. Og startet siden innsida.no som er blitt en sterk konkurrent.

Irritasjon

Også i Sunnhordland er det en viss irritasjon over det inntrufne.

– Jeg synes det går en grense for hva slags type saker man kan ta fra andre medier. Vi må leve med at nyhetssaker siteres. Men her er det snakk om en betalt, eksklusiv sak, da har man trådt over en grense, sier nyhetsredaktør Magne Kydland.

Kristian Hus avviser at innsida.no har gjort noe galt. Han viser til at han var kjent med meningsmålingen to dager før den ble publisert fordi Kvinnheringen hadde ringt til politikere for kommentarer.

– Minst 50 kjente til målingen og dette er jo noe politikere liker å snakke om. Jeg fikk tilgang til resultatet av målingen mandag kveld, sier Hus, som tirsdag vurderte om det var riktig å gå ut med saken han hadde fått fatt i.

– Jeg var i sterk tvil om det var etisk riktig, ettersom målingen var kjøpt og betalt av Kvinnheringen og Sunnhordland. Jeg valgte derfor å la være, sier Hus.

Dilemma

Men da Kvinnheringen la ut målingen på PDF så han ingen grunn til å vente lenger. Og tidlig onsdag morgen publiserte innsida.no saken.

– Men det er likevel lenge før abonnentene får avisa?

– Jo, men PDF er like godt som en avis i postkassa. Det er et dilemma, men jeg mener å ha opptrådt på en ryddig måte, sier Kristian Hus.

Powered by Labrador CMS