Nettet mest for menn

Bare én av syv sjefredaktører i de gamle papiravisene er kvinner. Mye tyder på at skjevheten er enda større i nye medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Blant de 30 papiravisene med flest unike brukere for sine nettutgaver, er Elin Madsen i Bergensavisen (BA) den eneste kvinnen i en toppstilling på nettet.

– Er jeg helt alene, sier du? Ja, det var jo ikke bra, selv om den lave andelen kvinnelige ledere vel i og for seg gjelder hele mediebransjen. Det er jo et tankekors at det blir stadig flere jenter på journalistutdanninga, uten at antall kvinner som vil bli ledere øker tilsvarende. Det er nok det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret vi ser her, sier Madsen.

Appellerer mest til menn

Hun ser ingen grunn til at det skal være enda færre kvinner på toppen i nettredaksjonene enn i papiravisene, men tror det kan være det gamle «teknologispøkelset» som henger igjen.

– Det er fortsatt en tendens til at kvinnelige journalister klumper seg sammen rundt temaer som kultur og barnehage. Og siden mange tenker på nettet som litt teknisk orientert, blir det dermed også noe som appellerer mest til menn. Men en redaktørjobb på nettet skiller seg i liten grad fra tilsvarende jobb på papir, mener Madsen som var vaktsjef i BAs papiravis i fem år før hun ble nettredaktør for to år siden.

Kvinner trege på nett

Bildet med få kvinnelige nettredaktører blir ikke vesentlig endret om vi løfter blikket vekk fra papiraviser og over på andre journalistiske nettsteder. Blant de ti best besøkte nettstedene utenom avisene, er det kun DinSide.no som kan skilte med en kvinnelig redaktør: Karoline Brubæk.

– Jeg har vært i DinSide i ti år, og da jeg begynte her var det veldig få kvinner som jobbet på nettet. I startfasen var mediet redaksjonelt veldig dataorientert og mannsdominert, mens de mer kvinnedominerte nettstedene startet ganske seint med sine nettsatsinger. Derfor er de fleste som jobber på nettet fortsatt menn, og derfor er det også langt mellom de kvinnelige nettredaktørene, kommenterer Brubæk.

Hun forteller at redaksjonen i DinSide i dag teller ti menn og ni kvinner, foruten henne selv. Men selv om totalbildet viser en jevn kjønnsbalanse, så er det store interne forskjeller.

– Redaksjonene for data- og motorstoff består utelukkende av menn, mens det bare er kvinner som jobber med helse. Redaksjonene som steller med henholdsvis reise og økonomi er derimot blandet og teller både menn og kvinner, forteller Brubæk.

Powered by Labrador CMS