Reporter Sandra Jahnsen og fotograf Jessica Allande fra meksikanske TV Azteca stilte Trond Giske spørsmål om norsk-meksikansk næringssamarbeid og om konsekvensene av oljekatastrofen i Mexico-gulfen. Foto: Kathrine Geard

Giskes mediedag

Les hva næringsministeren mener er forskjellen mellom norske og utenlandske journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Se bildegalleriet nederst i saken.)

Onsdag fikk utenlandskorrespondentene i Norge oppfylt sitt ønske om et treff med nærings- og handelsminister Trond Giske, for å få svar på en del sentrale spørsmål om norsk næringspolitikk. Deretter møtte Giske flokken av norske reportere til sommeravslutning. Han er betenkt over forskjellen i fokus.

– Utenlandske journalister spør ikke om hvorfor og hvordan jeg sa ting, men om innholdet og hva jeg mente med det. Det synes jeg at også norske journalister i større grad kunne snakke om, sa statsråden til Journalisten.no etter de to pressetreffene.

Korrespondentklubb

Foreign Press Association of Norway inkluderer medarbeidere fra blant annet Associated Press, Reuters, Bloomberg, Agence France-Presse, New York Times, Svenska Dagbladet, Politiken, islandsk radio (RUV) og Al-Jazeera. Ni korrespondenter deltok på møtet i Norges internasjonale pressesenter, som ligger i tilknytning til Utenriksdepartementet i Oslo.

– Vi registrerer at næringsministeren kalles Turbo-Giske. Det er mye jeg gjerne skulle hørt mer om, som Norges forhold til EU og om den angivelige maktkampen mellom Giske og utenriksminister Jonas Gahr Støre, sa norsk-amerikanske Nina Berglund i forkant av møtet med statsråden. Berglund er redaktør for nettstedet Views and News from Norway. Dette temaet kom ikke opp, men statsråden redegjorde utførlig for en rekke industrielle temaer.

Når tar oljen slutt?

Lederen av utenlandskorrespondentene i Norge, Gwladys Fouché, er nordisk korrespondent for Reuters. Hun ville blant annet ha svar på følgende:

– Hva vil Norge produsere når oljen er slutt? Når vil oljealderen være over?

Giske forklarte at Norge fortsatt vil ha naturgass i mange tiår etter at oljebrønnene er tomme, og han er også svært optimistisk på vegne av framtiden for norsk vindkraftindustri og mineralutvinning.

Om EU sa Giske blant annet:

– Veldig få i Norge ser for seg en ny EU-kamp de neste par tiårene.

Serverte EU-jordbær

Giske gikk rett fra utenlandskorrespondentene til Nærings- og handelsdepartementets tradisjonelle sommerpressekonferanse. Om lag 25 norske mediefolk ble servert is og jordbær i departementets kantine. Statråden måtte erkjenne at jordbærene var belgiske. Også her fant EU-motstanderen er vinkel:

– Dette viser at vi har funnet den optimale tilknytningsformen til EU. Vi nyter belgiske jordbær mens vi venter på at de mer smakfull bærene fra Trøndelag skal bli modne, smilte trønderen.

Giske dro sin offisielle skryteliste, om alt departementet hadde gjort og oppnådd det siste året, før reporterne slapp løs. Kun en knapp håndfull spørsmål ble stilt åpent, alle ville som vanlig ha intervjuer på tomannshånd.

Forskjellig fokus

Mens utenlandskorrespondentene var mest opptatt av prinsipielle og overordnede temaer, konsentrerte de norske journalistene seg om dagsaktuelle nyhetsvinklinger. Korrespondentene utfordret Giske på temaer som oljekatastrofen i Mexico-gulfen, statlig eierskap, norsk konkurransekraft i forhold til de framvoksende økonomiene i Asia, Norges satsinger i Russland og om kulturens plass når norsk industri promoteres i utlandet.

De åpne spørsmålene fra de norske journalistene, etter at jordbærene og Giskes skryteliste var fortært, var preget av nyheten om at Giske samme dag hadde skiftet ut styrelederen i Statkraft. Også spørsmål på tomannshånd handlet i stor grad om aktuelle nyhetssaker.

Et tema som gikk igjen på begge pressetreffene var en fersk fransk tv-reportasje der norsk oppdrettslaks presenterer som den rene giftbombe.

Betenkt statråd

Det er kanskje ikke så overraskende at fokuset er forskjellig hos de utenlandske korrespondentene. De er ikke på samme måte bundet til å formidle den norske nyhetsstrømmen fra minutt til minutt. Men statsråden er likevel betenkt over forskjellene.

– En slik sesjon med utenlandskorrespondentene blir jo springende, for de har veldig forskjellige innfallsvinkler seg imellom. Men utenlandske journalister ser norsk økonomi med helt andre øyne. De er mer oppmerksom på hvor unikt godt vi klarer oss i Norge, sammenlignet med mange andre land. I utlandet er det mange som ikke forstår hvordan en regjering som forvalter en arbeidsledighet på tre prosent kan ligge så langt bak på meningsmålingene. Det synes folk er rart. Vi skjønner kanskje ikke, i stor nok grad, hvor annerledes vår situasjon er, og at krisa er mye alvorligere i EU, USA og mange andre steder.

– Befriende frikoplet

Giske legger til at han synes at utenlandske journalister stiller spørsmål som er befriende frikoplet fra det politiske spillet.

– Jeg mener at norsk journalistikk i for stor grad konsentrerer seg om spillet rundt sakene, om prosesser og om hvem som sa hva hvor og når, og for lite om sak, innhold, realiteter og uenighet. Resultatet er at vi er veldig prosessorientert, og i for liten grad saksorientert. Det er mye spennende nyhetsmateriale også i sak, sier statsråden.

Powered by Labrador CMS