– NJ følger WikiLeaks tett

Kan ikke ta avstand fra eller rettferdiggjøre offentliggjøringen av lekkasjene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at det svenske Journalistforbundet går ut med støtte til Wikileaks. Forbundets leder Agneta Lindblom-Hulthén karakteriserer forsøket på å stoppe nettstedet som uhørt. NJs nestleder Thomas Spence sier til Journalisten at de følger debatten og forfølgelsen av WikiLeaks og nettstedets redaktør Julian Assange tett.

Straffesaken i London overlater Spence til rettsapparatet. Men NJ stiller seg negative til at USA rasler om en utlevering og spionasjesak.

– Her som ellers når det gjelder internasjonale journalistfaglige spørsmål vil vi opptre i forståelse med International Federation of Journalists (IFJ) som har reagert skarpt mot den oppiskede stemningen i USA og en del av kravene som er fremsatt av amerikanske politikere, skriver Spence i en epost.

Fare på ferde

NJs nestleder skriver videre at IFJ og NJ verken kan ta avstand fra eller rettferdiggjøre offentliggjøringen av flere hundre tusen interne dokumenter. Han understreker at man i NJ likevel er fornøyd med at WikiLeaks har brukt etablerte, anerkjente profesjonelle journalistkanaler som Der Spiegel, The Guardian, The New York Times, Le Monde og El Pais.

– Informasjonen er blitt nøye vurdert av seriøse, kritiske og profesjonelle journalister som er vel kjent med sitt ansvar, både overfor publikum og overfor menneskene som er involvert og omtales i dokumentene. Vi stiller oss derfor tvilende til om menneskeliv virkelig settes i fare av offentliggjøringen og frykter at det er publikums rett til innsyn og kontroll av politiske myndigheter som blir skadelidende gjennom eventuell innstramming av WikiLeaks virksomhet, sier Spence.

Powered by Labrador CMS