Amedia kutter minst 126 stillinger. Illustrasjonsfoto

Kutter minst 126 stillinger

Nedbemanningen i gang i Amedia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

nEn oversikt Journalisten har utarbeidet viser at minst 126 stillinger fjernes i Amedia-avisene. 31 er allerede kuttet eller vedtatt kuttet. Tallene bygger på nyhetsoppslag, intervju med Amedias regionsjefer og konserntillitsvalgt Eva Stenbro. Hvor mange redaksjonelle stillinger det er snakk om er foreløpig usikkert.

Amedia varslet i fjor at 300-400 stillinger skulle kuttes etter sammenslåingen av Edda Media og A-pressen. Om de 126 stillingene er en del av det varslede kuttet, eller om de kommer i tillegg, er usikkert. Nedbemanningsprosjektet har fått navnet Operasjonelle forbedringer (OF), og skulle i utgangspunktet fjerne 100 stillinger.

Fungerende konsernsjef Glenn Veiby sa mandag til Journalisten at OF var en del av de allerede planlagte kuttene. I region Innlandet har avishusene imidlertid fått vite at nedskjæringene kommer på toppen av kuttene som ble varslet før jul.

Mandag kom det frem at styret i Norsk Journalistlag i Amedia krever OF-prosjektet stoppet.

20 må gå i Vestfold

Tidligere i januar ble det kjent at 25 stillinger skal kuttes i Buskerud region. Regionsjef Mette Throndsen sier til Journalisten at det nå diskuteres om det skal vil bli flere eller færre, og hvilke områder stillingene skal tas fra.

– Både administrasjon, salg og redaksjon kommer til å bli gjennomgått og drøftet.

Regionsjef i Vestfold, Øystein Hjørnevik, vil ikke fortelle hvor mange stillinger som vurderes fjernet hos han.

– Vi har ikke gått ut med det til de ansatte enda, kuttene er en diskusjon som pågår nå.

Konserntillitsvalgt Stenbro har imidlertid fått tall fra tillitsvalgte som tyder på at 20 stillinger skal vekk i Vestfold. Hun tar høyde for at noen av stillingene allerede kan være kuttet.

Ti i region nord?

For Sogn og Fjordane og Nord er tallene usikre. Sjefene for regionene sier de ikke vil gå ut med tall fordi de er i starten av nedbemanningsprosessen. Regionsjef i Nord, Nils Harald Hansen, sier drøftingene skal være ferdige 10. februar.

Konserntillitsvalgt Stenbro har imidlertid fått tall fra tillitsvalgte på at 17 stillinger skal tas i regionene Midt-Norge, Bergen og Nord. Regionsjef for Midt-Norge, Bjørn Holgersen, bekrefter at mellom fem og syv stillinger kuttes i hans region. Tre av de er i Avisa Nordland.

Regionsjef i Bergen, Veslemøy Tvedt Fredriksen, forteller at de foreløpig ikke blir rammet av nedbemanningen.

– Amedia har kun Bergensavisen i denne regionen, dermed er det ingen felles funksjoner å slå sammen. I tillegg har vi siden 2009 vært kritiske til å ansette nye når stillinger blir ledige.

Dermed gjenstår det mellom ti og tolv stillinger som må tas fra region Nord, gitt at opplysningene fra tillitsvalgte stemmer og det ikke skal kuttes mer i Midt-Norge og Bergen.

Ti borte i Østfold

Tidligere i januar skrev Journalisten at ni stillinger fjernes i Stor-Oslo. To er allerede tatt. Det er også kjent at 15 stillinger forsvinner i Østfold, hvorav ti allerede er borte. Av de fem gjenstående tas ifølge Moss Avis tre fra Fredrikstad Blad og to fra Moss Avis.

Mandag bestemte Medieklagenemnda at Amedia får beholde de seks avisene Medietilsynet påla dem å selge. To av disse, Smaalenenes Avis og Rakkestad Avis, ligger i Østfold. Det er usikkert om disse vil rammes av kuttene.

20 stillinger fjernes i region Innlandet. Ifølge Oppland Arbeiderblad ryker ni stillinger i Østlendingen, tre i Glåmdalen, fem i Oppland Arbeiderblad, to i Arbeidets rett og en i Hadeland.

Ingen av regionsjefene Journalisten har snakket med vil si hvilke stillinger som skal fjernes. Hver enkelt avis avgjør om kuttene skjer i salgavdelingen, redaksjonen eller administrasjonen.

Godt i gang

I regionen Telemark/Agder er fire av de fem planlagte stillingskuttene allerede klare. De er fordelt over regionens aviser, og er både redaksjonelle, grafiske og merkantile.

Regionsjef for Haugalandet, Jan Tore Hamnøy, sier at de omtrent er ferdig med de 15 stillingene som skal fjernes.

– Et par stykker gjenstår. Det aller meste ble tatt i 2012. Størsteparten var fra markedsavdelingen og administrasjonen.

I region Nordvest skal fire stillinger kuttes. To av de er allerede tatt i ledelsen. I løpet av januar avgjøres det først hvilke selskaper som tar de to siste, deretter hva slags stillinger.

Powered by Labrador CMS