– Er det for å sverte meg?

Gerhard Heiberg advarte, protesterte, svartelistet og tok TV 2s reporter til nåde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da TV 2 møtte IOC-medlem Gerhard Heiberg til avtalt intervju på Gardermoen, advarte han straks reporteren mot å framstille ham i et dårlig lys.

TV 2s sportsmedarbeider Ann Kristin Liestøl møtte Heiberg, medlem av IOCs eksekutivkomité og det norske idrettsstyret, til intervju på Gardermoen 3. april i år.

De hadde avtalt møtet for å snakke om Heibergs aksjer og styreverv i Vizrt, et selskap som lager tv-grafikk og er underleverandør til Beijing-OLs kringkaster BOB.

– Ble litt paff
Men først spurte Liestøl Heiberg om Amnestys rapport som hevdet at OL hadde gjort sitausjonen verre.

– Han spurte om jeg var ute etter å sverte ham: – Hvis det er en svertekampanje, vil jeg ikke ha noe mer med deg og gjøre.

– Hvordan reagerte du?

– Jeg ble litt paff. Men svarte nei, vi er ikke ute etter å sverte deg. Jeg skjønte ikke helt hva han mente, om han reagerte på at vi tok opp saken overhode, eller om det var tidspunktet han mente var galt.

Liestøl skiftet tema til det intervjuet var avtalt å handle om, Vizrt-rollen. Hun forteller at Heiberg slo fast at saken var «høl i huet», men var villig til å snakke om den. I opptaket understreker IOC-medlemmet at han hadde vurdert koblingen, og kommet til at den var uproblematisk.

Advarte
Da intervjuet var over, sa Heiberg ifølge TV 2s opptak:

- Jeg lurte på om du var ute etter a svekke min troverdighet i alt jeg gjør. Du bestemmer: Jeg stoler på deg. Men hvis du lurer meg, vil jeg aldri ha mer med deg å gjøre.

Det gikk troll i ord tre uker senere.

Da Heiberg kom tilbake fra Kina, møtte han som gjest i TV 2s program Sportstabloid 22. april. I mellomtiden var opptakene fra Gardermoen sendt, først som en nyhetssak om menneskerettigheter 3. april, og deretter i en sak om dobbeltrollen 9.4. Heiberg hadde hatt hyppig telefonkontakt med IOCs hovedkontor i Lausanne.

– Du gikk ned for å snakke med Heiberg?

– Vi lager ofte nyhetsinnslag med studiogjestene. Jeg gikk ned for å snakke ham om menneskerettigheter i Kina siden han hadde sagt han ikke ville diskutere det på Gardermoen, men bedt meg kontakte ham når han kom hjem.

Misfornøyd
Slik forløp samtalen ifølge Liestøl:

– Hei, kan jeg stille deg noen spørsmål?

– Nei, det er ikke så lurt. Jeg vil ikke ha noe mer med deg å gjøre.

Reporteren forteller til Journalisten at hun forsøkte å finne ut hva han var misfornøyd med. Det framgikk at det ikke dreide seg om innholdet i nyhetsinnslagene, men om TV 2s kontakt med IOCs etikk-komité.

– Han sa han ble ringt opp av IOC i Kina. De spurte om hva de driver med i Norge og antok at det dreide seg om «tidenes svertekampanje» mot Heiberg.

Tjenestevei
Etter at Journalisten tok opp denne saken, er det kommet to ulike forklaringer på hvorfor Heiberg var så misfornøyd med Liestøl og TV 2. Konserndirektør Rune Indrøy opplyste at Heiberg protesterte mot innholdet i reportasjen(e) da han fikk møte kanalens konsernsjef Alf Hildrum.

I vårt intervju med Heiberg, framholdt IOCs styremedlem at det var ureglementert kontakt med kilder i etikkomiteen, han reagerte på. Heiberg mente det var ufint å ikke gå vanlig tjenestevei i IOC.

Liestøl forteller at hun og kollega Elin Sørsdahl, som snakker fransk og er bosatt i Brussel, kontaktet IOCs informasjonsavdeling for å undersøke om Heiberg hadde innrapportert sin forbindelse til Vizrt. Dette skjedde en stund etter intervjuet på Gardermoen og hadde bakgrunn i at idrettsprofessor Gunnar Breivik mente dobbeltrollen var i mulig strid med IOCs etiske reglement.

De fikk angivelig beskjed om at leder i etikkomiteen vanligvis ikke snakker med pressen. Siden reporterne følte at de ikke fikk gode svar på sine spørsmål om hvorvidt Heiberg hadde innrapportert Vizrt-forbindelsen og hvordan komiteen hadde vurdert den, sendte Liestøl en epost til komitémedlemmet Pernilla Wiberg, tidligere svensk storalpinist.

– Merkelig
Hun fikk etter egen oppfatning ganske generelle svar, men i utgangspunktet ingen beskjed om at forespørselen var utilbørlig, slik Heiberg synes å mene.

– Da jeg spurte om Heiberg hadde meldt inn aksjene og hva etikkomiteen konkluderte med, svarte Wilberg at alle tilfeller som meldes til komiteen er konfidensielle inntil IOCs president har bestemt noe annet.

– Etisk komité er underlagt IOCs øverste styre, der Heiberg jo sitter. Men jeg synes det er merkelig at jeg må gå via Heiberg for å stille komiteen spørsmål om hans aksjepost og styreverv, sier Liestøl.

Balanse
Heiberg fortalte Journalisten at han nå likevel vil la seg intervjue av Liestøl, selv om han er på vakt.

– Heiberg er fri til å snakke med hvem han vil. Men jeg forventer at han behandler meg som journalist på vanlig måte. Jeg vil behandle ham som vanlig, stille spørsmål på pressekonferanser og gi ham tilsvarsrett, sier Liestøl. Verken hun eller TV 2 har hørt direkte fra Heiberg om at boikotten er avsluttet.

– Vil denne kontroversen påvirke hvordan du håndterer IOC og Heiberg?

– Det endrer ikke hvordan jeg jobber journalistisk. Det er viktig å ikke bli farget av slikt og bli mer kritisk eller forsiktig. Jeg har som oppgave å balansere.

– Men jeg er dypt uenig i at det er sjofelt å kontakte IOC etikk-komité. IOC har et omfattende etisk regelverk og en komité som skal forvalte det. Da er det en journalists oppgave å søke informasjon der.





Powered by Labrador CMS