Evakuering i Akersgata

Boklansering med Muhammed-karikaturer skjerper sikkerheten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lanseringen av tidligere kulturredaktør Flemming Rose fra Jyllands-Postens bok “Taushetens Tyranni” har vekket sterke reaksjoner. Ifølge Oslopolitiet kan det komme mulige demonstrasjoner mot boken utenfor utgiver Cappelen Damms lokaler i Akersgata i Oslo.

Dette skal ha medført et større politioppbud utenfor bygget som tidligere huset Dagbladet. Ifølge VG Nett er flere av patruljene på utsiden av bygget rustet for å takle demonstrasjoner.

Tegningene måtte med

Innsatsleder Svend Bjelland sier til VG Nett at det ikke er kommet inn noen trusler og at det ikke er satt inn tiltak utover politiets tilstedeværelse.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund har vært sentral gjennom karikaturstriden i Norge. Han er også blitt utsatt for trusler da striden var på sitt heteste. Han sier til Journalisten at han kjenner til diskusjonene internt i Cappelen Damm om karikaturene skulle publiseres eller ei. Kokkvold mener det ville vært skandaløst om de ikke ble publisert.

– Dette er en bok om striden rundt karikaturene og drøftingene om de skulle publiseres eller ei, da ville det vært meningsløst at de ikke ble satt på trykk i boken, sier Kokkvold.

– Må få demonstrere

Han sier videre at det er uakseptabelt at man ikke skal kunne publisere tegninger som han karakteriserer som den beste satiriske tradisjonen siden 1700-tallet. Kokkvold understreker tegningenes viktighet, særlig fordi de karakteriserer misbruk av religion.

– Demonstrasjoner må man derimot regne med. Det har alle rett til. Å demonstrere mot tegningene er like mye ytringsfrihet som retten til å sette tegningene på trykk, sier generalsekretæren.

Han legger til at han synes det virker som en sterk reaksjon om bygningen nå tømmes som følge av en varslet demonstrasjon.

A-pressen ute

Også landets nest største mediekonsern, A-pressen, holder til i det gamle Dagblad-bygget. Konsernsjef Thor Gjermund Eriksen bekrefter at også hans medarbeidere har forlatt bygningen.

– Men jeg opplever ikke situasjonen som dramatisk, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen.

Powered by Labrador CMS