High noon på desk.no

Starter dueller med penger fra Fritt Ord.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I oktober i fjor delte Fritt Ord ut 2,5 millioner kroner i støtte til 16 forskjellige bloggprosjekter. Blant disse er desk.no ledet av Morten Øverbye og Jan Thoresen.

Deres prosjekt skal gi ressurspersoner i nyhetsbildet en plattform hvor disse kan komme med ubeskårede ytringer. Fra mandag gjør de nettopp dette, om enn i et litt spesielt format. Da lanserer de nettduell.

Utfordrere

Duellene går på at to personer inviteres til å debattere ett tema grundig.

– Vi savnet også en arena for å kunne utfordre mennesker som ellers unndrar seg kritiske motforestillinger, forteller Morten Øverbye.

Tidligere nyhetsredaktør i Dagbladet Øverbye forteller at så lenge han har vært journalist så har det vært mennesker som har ytret seg sterkt i lukkede forum, men unndrar seg så fort de får kritiske spørsmål og skylder på at blir kryssklippet på TV, avbrutt av radioverten, eller feilsitert av journalisten.

Den unnskyldningen får ikke lenger mulighet til å ha, forklarer han. Gjennom Duellen får de slippe til uredigert og usensurert.

– Men ikke uimotsagt. De får en mulighet til å fremme sine synspunkter. Til gjengjeld må de akseptere at deres argumenter blir møtt av motargumenter.

Slik gjøres det

Duellen foregår slik: Redaksjonen hos desk.no eller en utfordrer formulerer en utfordring og sender den til en aktuell person. Den andre personen kan akseptere eller avvise utfordringen. Vedkommende kan også foreslå et nytt tidspunkt for duellen. Om vedkommende aksepterer, starter duellen på det avtalte tidspunktet. Deretter får de to deltakerne annenhver replikk. Underveis kan leserne følge replikkene, dele replikker de liker i sosiale medier og like de beste replikkene på Facebook.

– Det spesielle med duellen er at vi offentliggjør utfordringen før den som utfordres har akseptert den. Å fremme ekstreme eller kontroversielle synspunkter, for deretter å nekte å forsvare dem i en åpen replikkveksling vil være å feige ut. Det skaper litt sosialt press på å delta.

Stadig utvikling

Øverbye mener duellformen ligner debatten på papir, samtidig som det også tidligere har vært tanker om å ha tilsvarende debatt på nett.

Øverbye forklarer at de har arbeidet med duellen i et halvår, men kravspesifikasjonene ble påbegynt allerede etter at midlene fra Fritt Ord kom.

– Underveis i prosjektet har vi funnet noen løsninger som har oppstått under arbeidet. Blant annet muligheten til å få fram deltakere som ellers ville avslått ved å la leserne stemme fram en utfordring før den er akseptert, er kommet til i prosjektet.

Samarbeidsmuligheter

Hvorvidt Desk.no etter hvert vil inngå samarbeid med etablerte medier, er uvisst. Øverbye forteller at det jobbes med mulighet for å ta ut en duell og redigere den for papirformat, men nå er fokus på egenverdien av å skape arenaer for debatt utenfor de etablerte avisene.

– Fordi det vil kunne gi andre vinklinger enn de som passer inn i en tradisjonell mediedramaturgi. Vi jobber mye med å skape nye former for brukerdeltakelse på desk.no, og duellen er det første eksempelet på dette.

Øverbye forteller at Desk.no allerede har trafikk som kan måle seg med debattnettsteder som verdidebatt.no og nyemeninger.no.

Powered by Labrador CMS