Nordic Light hedrer Tom Martinsen

Fotofestivalen Nordic Light hedrer Dagblad-fotografen Tom Martinsen med en stor minneutstilling, og byr på møter med en rekke andre fotografer.

Published   Updated

Nordic Light International Festival of Photography ble arrangert for første gang i fjor. Da kom verdensnavn som James Nachtwey og Martin Parr til Kristiansund. Også i år har kunstnerisk leder Morten Krogvold en rekke godbiter i ermet. En av dem er en bredt sammensatt utstilling av Tom Martinsens personlige bildeproduksjon. Utstillingen arrangeres i nært samarbeid med Dagbladet, der Martinsen var ansatt siden 70-tallet.

Hyggelig

Fotografen, som nylig døde av kreft 64 år gammel, fikk mye ros for sitt virke som redaktør for Magasinets populære spalte «Øyeblikket». Men han var også en anerkjent kunstfotograf med en rekke separatutstillinger bak seg.

– Det er veldig hyggelig at Toms bilder skal stilles ut på festivalen, og det er veldig fortjent. Han har bidratt mye både gjennom egne bilder og som en sentral skikkelse i fotomiljøet helt siden tidlig på 70-tallet. Det hele toppet gjennom sju år som ansvarlig for Magasinet-spalta, sier hans nære venn og etterfølger som redaktør for «Øyeblikket», Lars Eivind Bones.

Mest lest

En undersøkelse har vist at «Øyeblikket» er den saken i Magasinet som blir lest av flest. Faktisk nesten alle.

– Lars Eivind, jeg er blitt kjendis. Folk stopper meg på gata, sa Tom til meg. Og jeg merker at responsen er stor, jeg også, sier Bones.

– Hvordan har det vært å overta suksessen?

– Det har vært gøy, men litt rart. Hver gang jeg jobber med den, snakker Tom i bakhuet. Det er store boots jeg skal fylle, ler Bones.

Signerte

Han forteller at det først og fremst er kunstfotografen Tom som vektlegges på minneutstillingen, med mange motiver fra Tjøme og USA. Noen få har imidlertid stått på trykk, blant annet et bilde fra Kerala. Det var for øvrig avskjedsbilde i «Øyeblikket» samme dag som fotografen døde.

Rett før Martinsen gikk bort, tok Bones initiativet til å printe opp og få signert en del av bildene som nå skal stilles ut.

– Vi trykket opp 550 eksemplarer av tilsammen 27 av Toms mest kjente bilder, med hovedvekt på det siste han gjorde.

Bildene er forleøpig solgt til venner og kjente, og inntektene går uavkortet til Martinsens kone Gry.

Trekkplaster

Johan Brun, Per-Anders Rosenkvist og Rolf M. Aagaard er andre norske fotografer med pressebakgrunn som deltar med utstillinger og seminarer på festivalen. Et internasjonalt trekkplaster i år er Magnum-fotografen Bruce Gilden, som er kjent for sin rå fotometode. Han stikker kameraet rett opp i ansiktet på folk og håper på det beste. Gilden lever greit med at metoden er kontroversiell.

– Robert Capa sa at hvis bildet ikke er godt nok, er det fordi du ikke er nær nok. Så jeg prøver stadig å komme nærmere, sier Gilden.

Morten Krogvold er ellers opptatt av at festivalen trekker inn folk og opplevelser fra beslektede områder.

– Skal du bli en god fotograf, trenger du impulser fra litteratur, musikk, poesi, teater og andre kunstarter, sier Krogvold.

Ifjor besøkte 12.000 mennesker 64 arrangementer og 20 fotoutstillinger. Årets Nordic Light arrangeres fra 24.august til 1.september.