Kommunen kjøper lokalavis

Varden selger Kanalen til Nome kommune.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er gått ni år siden Edda Medias avis Varden kjøpte lokalavisen Kanalen i Nome kommune. Den gang var planen at den ultralokale avisen skulle utvide dekningsområdet og med det øke opplaget.

Slik gikk det ikke og ifølge en artikkel i Kanalen har utvidelsen ført til hundre abonnenter med postadresse i Sauherad kommune.

Kanalen hadde ifølge Landslaget for lokalaviser et snittopplag på 1.744 eksemplarer ved sine ukentlige utgivelser.

Står best utenfor

Økonomisjef Petter Grotnes i Varden, og styreleder i Kanalen, sier til lokalvisen at den er bedre å være utenfor Edda Media enn en del av konsernet. Synergieffektene er ifølge økonomisjefen begrenset i en så liten avis.

Grotnes mener at en lokal eier kan drifte avisen på en mye mer rasjonell måte enn mediekonsernet Edda Media kan gjøre gjennom Varden.

Nå er det altså klart at Edda selger avisen til Nome Investeringsselskap AS. Bak dette selskapet står Holla og Lunde Sparebank som eier 49 prosent av aksjene, samt Nome kommune som eier 51 prosent av aksjene.

Styreleder i Nome Investeringsselskap, og kandidat for Nome Høyre, Aslak Fjeld sier til avisen at selskapet ikke har noe mål å være en aktiv eier, snarere mener han at selskapet kan bidra til å sikre kontinuitet i driften av avisen.

Ingen føringer

Ordfører Bjørg Tveito Lundfaret gjør det klart at hun ikke har lagt noe føringer ved kjøpet.

– Ikke utover at jeg har forsikret meg om at dette skal skje på objektivt grunnlag og at det nedsettes et nøytralt styre for bedriften. Det er bra at Nome Investeringsselskap kan gå inn og være en aktør for å bevare lokalavisa. Når det er sagt tror jeg på ingen måte at verken Nome kommune eller banken kommer til å ha tanker om å være noen aktiv eier. Vi har gått inn og tatt et ansvar fordi det er viktig å bevare avisas eksistens, sier ordføreren til avisen.

Avisen har de siste tre årene levert driftsunderskudd. I fjor var dette på 660.000 kroner.

 

Powered by Labrador CMS