DRAMASTISK: - Jeg kan smile av det nå, men konflikten i 1992 var så alvorlig at det gikk ut over våre muligheter til å få TV 2 på lufta, forteller Dan Børge Akerø 20 år etter. FOTO: KATHRINE GEARD
DRAMASTISK: - Jeg kan smile av det nå, men konflikten i 1992 var så alvorlig at det gikk ut over våre muligheter til å få TV 2 på lufta, forteller Dan Børge Akerø 20 år etter. FOTO: KATHRINE GEARD

Maktkamp herjet TV 2

Dan Børge Akerø snakker for første gang åpent om konflikten som kostet ham direktørjobben.

I siste papirutgave av Journalisten forteller Akerø sin versjon av det som skjedde i ledergruppen før og etter at TV 2 kom på lufta for 20 år siden.

- Jeg gratulerer TV 2 med jubileet. TV 2s tilblivelse medførte en skjerping i NRK. Det var flott å være med på å dra i gang kanalen, sier Akerø.

Han var TV 2s første programdirektør og mannen som ledet åpningsshowet i Grieghallen 5. september 1992. I 1998 var han tilbake i NRK, som han forlot til fordel for toppjobben i TV 2.

Fikk sparken

- Det kom fram informasjon på den tiden - og også seinere - som tydet på at det ikke var noen enkel fødsel for TV 2?

- Av lojalitet til TV 2 bestemte jeg meg for å vente i 25 år med å fortelle min historie. Men når TV 2 feirer 20-årsjubileum er vel det kanskje innenfor en slik ramme.

Akerø bekrefter at han selv truet med å gå av et par måneder før TV 2 kom på lufta. Som programdirektør krevde Akerø at daværende styreleder Kjell Stahl skulle slutte å blande seg inn i driften. I oktober ble TV 2s mest kjente ansikt avsatt som programdirektør.

Konflikt

Offisielt gikk Akerø av for å bli TV 2s underholdningsfyrtårn i helgene. Ifølge ham selv var den egentlige årsaken en langvarig konflikt med Stahl.

- Den endte med at TV 2s styre, med Stahl i spissen, fjernet meg som programdirektør,  under henvisning til dårlige seertall.

Akerø forteller at hans lojalitet ble satt på store prøver tre ganger det første året.

- Det var en tung bør å bære mens vi startet opp kanalen, og opplevelsene sitter fortsatt i meg nå 20 år etter. Jeg opplevde det som spesielt, ubehagelig og veldig vanskelig og vurderte å kaste kortene. Det er jeg helt sikker på at jeg ikke var alene om i ledergruppa i den perioden, sier tv-personligheten.

Omstridt

Stahl var i perioden 1988-90 en kontroversiell universitetsdirektør ved Universitetet i Oslo. Det akademiske kollegium vedtok mistillit og ba ham  si opp. Også som styreleder i Vital, en av de opprinnelige minoritetseierne i TV 2, var Stahl omstridt.

- Slik jeg opplevde det var han en årsak til at min lojalitet i forhold til å få TV 2 på lufta ble satt på alvorlige prøver. Men han vant ikke, sier Akerø.

Første gang han følte at lojaliteten ble satt på prøve var da styreleder Stahl også erobret posisjonen som assisterende administrerende direktør.

- Ganske uortodokst i et stort selskap. I februar 1992 kom Stahl til meg og sa at han ville bli min føringsoffiser. - Du skal være på tv, men jeg skal styre deg. Dessuten skal du ansette min kone som dramasjef.

- Illevarslende

Akerø sier at han ikke forsto hvorfor Stahl kom til ham med slike utspill.

- For det første skulle han altså ha jobben min, og så skulle kona være hans dramasjef. Men TV 2 skulle ikke ha noen dramasjef. Dette varslet ille. Sett i ettertid så kunne jeg like gjerne ha sagt opp der og da.

- Hva gjorde du?

- Jeg tenkte at dette er jo helt vilt, og varslet andre i ledergruppa om det. Men en styreleder har betydelig makt.

Hardt mot hardt

Andre gang Akerøs lojalitet kom på prøve var i juni/juli samme år. Da hadde han fått nok og satte sin stilling inn på at Stahl måtte ut av den daglige ledelsen av TV 2.

- En åpen konflikt med styreleder kan en programdirektør ikke vinne i lengden. Stahl ga etter, men det siste han sa på ledermøtet var: - Når vi er på lufta så er det min tur. Han utdypet ikke, men jeg oppfattet det slik at han ville fjerne meg. Så jeg var godt forberedt på at det ville komme et utspill fra styret i løpet av høsten.

Fed up

Akerø legger til at han var så fed up at han var helt klar for å gå av da styrevedtaket om å fjerne ham kom i oktober 1992.

- Det kunne jeg by på uten problemer, etter at vi hadde fått kanalen på lufta. Min kjærlighet til mediet består i å lage fjernsyn og drive med prosjekter. Jeg har aldri hatt noen ambisjoner om å sitte som toppleder i daglig drift av en tv-kanal. Det er ikke der jeg har det moro.

En tredje gang

Akerøs lojalitet ble utfordret en tredje gang da TV 2s ledelse, etter at han gikk av, ønsket at han skulle lage et stort antall underholdningsprogrammer på fredagskveldene. Samtidig fikk Akerø et tilbud fra NRK om å komme tilbake. Men han valgte å være knyttet til TV 2 som programleverandør, gjennom sitt nyetablerte produksjonsselskap Danpower International.

Akerø avsluttet selv sitt forhold til TV 2 i 1996.

- Sårede følelser

Kjell Stahl viser til at Akerø rapporterte til administrerende direktør Bjørn Atle Holter-Hovind i den aktuelle perioden.

- At han, som sitt bidrag til 20-årsjubileet, velger å gå ut med en blanding av sårede følelser, sladder og insinuasjoner er bemerkelsesverdig.  Å kommentere dem ut over dette ville være å tillegge utsagnene en betydning og verdi de ikke har.

Stahl legger til at hans kone Gerd Stahl var – og er – sjefdramaturg ved Nationaltheatret.

- Det var ikke interessant for henne å arbeide i TV 2.