NRK felt i PFU

Utvalget kritisk til manglende samtidig imøtegåelse i radiosak.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressens Faglige Utvalg felte tirsdag NRK for å ha opptrådt kritikkverdig.

NRK var klaget inn av drosjesjåfør og tidligere leder i Drammens Taxi, Asif Khalil. Han mente NRK drev kampanjejournalistikk mot ham da distriktskontoret i Buskerud en morgen i september sendte flere innslag om at han hadde tatt betalt for taxiturer som ikke var gjennomført.

Imøtegåelsen

Utvalget understreket at NRK hadde gjort et godt kildemessig arbeid, men mener NRK trådte feil da taxisjåføren ikke fikk samtidig imøtegå påstander om at han drev svindel.

– Selv om det ikke er mange minutter mellom det korte sammendraget og den utvidede sendingen mener utvalget NRK burde inkludert klagers uttalelse i kortversjonen. En radiolytter som kun hører det korte sammendraget vil heller ikke få med klagers syn på saken, het det i utkastet til uttalelse som ble lest opp.

Andre frifunnet

I de to andre sakene som Journalisten sendte direkte ble mediene frikjent av PFU. I klagen på et PR-magasin fra NHO som fulgte med Aftenposten var utvalget ikke tilfreds med merkingen på bilaget. Men de mente dette ikke var tilstrekkelig til å felle avisen.

Les referatet fra behandlingen her.

I den andre saken hadde Jonny Larsen klaget inn Dagens Næringsliv, blant annet for å omtale ham som rusavhengig selv om dette var for 38 år siden. Flere utvalgsmedlemmer ga uttrykk for at avisen burde vært redelig ved å ta med at dette lå langt tilbake i tid. Men avisen fikk også ros for en kritisk og undersøkende reportasje.

Se videoen fra behandlingen igjen her.

Powered by Labrador CMS