TIL TOPPS: Are Stokstad rykker etter det Journalisten erfarer opp fra konserndirektør til konsernsjef i Amedia. Foto: Birgit Dannenberg
TIL TOPPS: Are Stokstad rykker etter det Journalisten erfarer opp fra konserndirektør til konsernsjef i Amedia. Foto: Birgit Dannenberg

Are Stokstad ny Amedia-sjef

Internt opprykk i landets nest største mediekonsern.

Published   Updated

Kilder i Amedia bekrefter overfor Journalisten at den fremste interne kandidaten til jobben som konsernsjef i Amedia, Are Stokstad, vil bli ansatt når konsernstyret møtes onsdag. Stokstad har siden 2009 vært konserndirektør i A-pressen og Amedia. Han har i dag regionansvar for mediehus i Amedia.

Are Stokstad har bred erfaring som journalist, redaktør og mediehusleder. Han er styreleder i bransjeorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Stokstad er født i 1954 og var ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Østlands-Posten fra 1997 til 2009. Han har også en fortid som vaktsjef i Sandefjords Blad.

Ansettelsesutvalget har bestått av styreleder Roar Flåthen (LO), nestleder Knut Ivar Solnes (Telenor Media Invest) og ansatterepresentant Eva Stenbro.

Det blir i tilfelle tredje gang siden Alf Hildrum gikk til TV 2 i 2007 at A-pressen/Amedia rekrutterer en intern kandidat.

Veiby ikke interessert

Verken Stokstad eller andre sentrale Amedia-ansatte har svart på Journalistens henvendelser tirsdag.

Den konstituerte konsernsjefen i Amedia, Glenn Veiby, skal allerede i desember ha informert eierne om at han ikke var kandidat til å ta jobben fast. Det skriver Dagens Næringsliv tirsdag. Andre kandidater som har vært nevnt inkluderer tidligere Edda Media-sjef og nå leder i Teknisk Ukeblad, Jan Moberg og Karl Gunnar Opdal. Sistnevnte var konsernsjef i Edda Media fram til sammenslåingen med A-pressen og er i dag konserndirektør for salg og marked i Amedia.

Også Erik Nord har vært med i kabalen. Han har tidligere har vært leder og nestleder i A-pressens styre og sitter i dag i Amedias konsernstyre for Telenor. Nord var kandidat til konsernsjefjobben i A-pressen i 2007, i kamp mot Jan-Erik Larsen, som i dag jobber i PR-byrået First House. Resultatet den gang ble at den konstituerte konsernsjefen, Even Nordstrøm, fikk jobben.

– Kunne trengt nytt blod

Stein Sneve, ansatterepresentant i Amedias konsernstyre og landsstyremedlem i Norsk Journalistlag, ser både positive og negative sider ved en eventuell intern rekruttering til konsernsjefjobben.

– Man kunne nok trengt nytt blod utenfra, men vi forholder oss til den som blir ansatt. Blir det Are Stokstad så vil vi ta imot ham på samme måte som vi ville møtt enhver annen ny leder. Han får verken ekstra kritikk eller ekstra goodwill fordi han kommer innenfra, sier Sneve.

Han understreker at han som styrerepresentant ikke er informert om en eventuell ansettelse av Stokstad, men legger til at det ikke er overraskende at han er en sterk intern kandidat.

Inspirasjon og nyskaping

– Jeg har ikke drøftet det med de andre styrerepresentantene. På egne vegne vil jeg si at uansett hvem som blir ansatt, kommer vi til å møte vedkommende med de samme kravene. Vi trenger en leder som både kan inspirere og stå for nyskaping i Amedia. Videre må lederen ta de ansatte og deres representanter på alvor, samt være en kreativ drivkraft i overgangen fra papiraviser til digitale plattformer.

Sneve legger til at Stokstad, dersom han er den utvalgte, vil få alle sjanser til å respektere og følge opp de ansattes krav og vise at han blir en god konsernsjef.

Advarte mot opprykk

De to siste gangene A-pressen skiftet konsernsjef endte det med at de konstituerte, Even Nordstrøm i 2007 og Thor Gjermund Eriksen i 2010, ble fast ansatt i stillingen. Norsk Journalistlags konsernlag i Amedia, NJA, advarte mot en automatisk fortrinnsrett i forbindelse med konstitueringen av Glenn Veiby, som skjedde 17. desember i fjor. Konstitueringen skjedde en uke etter at det ble kjent at Eriksen forlot toppjobben i Amedia for å bli kringkastningssjef. Veiby har bakgrunn innen økonomi og finans.

– I NJ i Amedia mener vi det er avgjørende at den nye konserndirektøren har solid erfaring fra redaksjonelt eller publisistisk arbeid, uttalte NJA-leder Britt-Ellen Negård den gang.

– Det samme har vært et absolutt krav for meg, som kommer fra et redaksjonelt miljø. Og det får vi eventuelt med Are Stokstad, sier Sneve.