Staten vil ha penger for Budstikkas eiendomsbase

Budstikka legger ut offentlig informasjon om kjøp og salg av eiendom på nett. Nå vil staten ha flere hundre tusen kroner i kompensasjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Asker og Bærums Budstikke valgte å gjøre eiendomsoverdragelser lettere tilgjengelig for sine lesere ved å publisere dem på sine nettsider på det som har fått navnet Eiendomsbasen.

I tillegg har journalist Espen Andersen, som har utviklet Eiendomsbasen, koblet dette sammen med poststed og kart for at informasjonen skal bli mer tilgjengelig.

Dette vil det statlige selskapet Norsk Eiendomsinformasjon As (NE) ha flere hundre tusen kroner for.

– Ikke journalistikk

Striden mellom Budstikka og NE handler om to juridiske spørsmål. Eiendomsoverdragelser, eller tinglysninger, med navn er offentlig informasjon som aviser har publisert i årevis.

Dersom den samme informasjonen legges ut på nett og gjøres søkbar, så mener staten at det blir en annet type produkt enn det som står i avisene. Derfor krever de 75 øre per internetttreff, som vil utgjøre flere hundre tusen kroner for Budstikka.

Det andre stridspunktet handler om personopplysningsloven. Det er ikke lov å publisere navn fra offentlige registre på nett, dersom det ikke er journalistisk arbeid. NE mener at Budstikkas Eiendomsbase ikke er journalistisk arbeid.

Det er Budstikka helt uening i.

Nettredaktør Dag Otter Johansen mener Eiendomsbasen er et unikt journalistisk verktøy og påpeker at siden blant annet er prisbelønt i årets Årets avisside.

– Datastøttet journalistikk

– Ved hjelp av offentlige registre kan man presentere offentlig informasjon på en bedre måte enn tidligere. Dette er et eksempel på hvordan nettet åpner for helt nye former for datastøttet journalistikk, sier Budstikka-redaktøren.

Blant annet kan både potensielle kjøpere og selgere i Asker og Bærum bruke det nye verktøyet til å se på prisutvikling i enkelte områder.

Espen Andersen tar det ille opp at NE hevder dette kun er et teknisk verktøy.

– Denne databasen er journalistikk, det kan forsvares med samfunnsoppdraget å gi befolkningen bedre innsyn i eiendomsmarkedet, mener Andersen.

Budstikka-journalisten synes det er en uting at staten «tar seg rått betalt» for å distribuere informasjon som de uansett er pliktig til å offentliggjøre.

Advokatmat

Tidligere har NE godtatt at eiendomsoverdragelsen legges ut på nett så lenge de ikke er søkbare.

Dersom de blir søkbare, slik det er gjort i Budstikkas eiendomsbase, må man altså punge ut, hvis Norsk Eiendomsoverdragelse får det som de vil. Det er ikke sikkert, for Budstikka går til kamp. Avisen er i dialog med redaktørforeningen og har engasjert advokat.

– Vi kommer til å fortsette som før til vi har fått en vurdering av saken, sier Johansen.

– Vil dere gå til retten for å få beholde Eiendomsbasen?

– Det må vi se på etter at advokaten har vurdert hvor sterkt saken vår står, avslutter Dag Otter Johansen.

Powered by Labrador CMS