Gullpennen til Andreas Viestad

Matskribenten Andreas Viestad er tildelt Gullpennen for sin friske omgang med det språklige matfatet i sin faste spalte i «Magasinet». Det er andre gang en matskribent tildeles denne utmerkelsen.

Juryen for Gullpennen, som deles ut at Riksmålsbevegelsen, har håp om at prisen kan være en inspirasjon for skribenter som utvikler en personlig stil og som aktivt utnytter nyanserikdommen i det norske språket i sitt daglige virke. Juryen mener Dagbladets nyskapning «Magasinet» er et godt eksempel på dette og viser til at i «Magasinet» har en rekke medarbeidere fått en journalistisk plattform som har gjort det mulig å utnytte til fulle språkets mangfold. Sånn sett kunne medarbeidere godt tildeles en kollektiv pris for felles språklig innsats, sier juryen, men i henhold til vedtektene er en vinner plukket ut.Entusiasme

Om Andreas Viestad heter blant annet:

«Årets prisvinner nærmer seg sitt tema med betydelig entusiasme. Det kan synes som han skriver con amore, mer enn bokstavelig talt for å brødfø seg selv. I så måte inngår han som en integrert del av sin generasjons trendsettere: De omgås sitt tema med en kombinasjon av uhøytidelighet og mangel på konvensjoner - samtidig som en ektefølt entusiasme og en grunnleggende seriøsitet ledsager det hele.

Skribentens valgte form spiller her en rolle: Han har et bevisst forhold til å bruke seg selv og sine egne erfaringer som referanseramme. Dermed personliggjør han sitt stoff uten selvforherligelse, samtidig som han er en velkommen gjest - uten å virke påtrengende - i leserens egen, hjemlige sfære.

Årets prisvinner tar godt for seg, bokstavelig talt, i språkets rikholdige matfat. De verbale ingredienser er mangfoldige, og hans til tider nesten litterære grep, der novellens form er fremtredende, hever interessen for stoffet, og også tilgjengeligheten og gjenkjennelsen. Men fremfor alt er det den synlige begeistringen, gleden over å kunne skrive godt om noe godt, som er bærebjelken i årets Gullpenn-vinners iherdige virke».Åttende gang

Det er i år attende gang at Gullpennen deles ut. Den aller første prisvinner var Dagbladets Arne Hestenes.

Årets tildeling betyr for øvrig at to Gullpenner er havnet i det lille miljøet som består av norske matskribenter. I 1998 fikk nemlig Aftenpostens Yngve Ekern Gullpennen.

Årets prisvinner er cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagkombinasjonen statsvitenskap, historie og medievitenskap. Han var matskribent i Dagsavisen 1997-1998, samtidig som han var utelivsredaktør i den ofte journalistisk nyskapende gratisavisen Natt & Dag. Han rakk å bli halvferdig med medievitenskap hovedfag før han, som han selv sier det, ble slukt av journalistikken på heltid. Han har arbeidet i Dagbladet fra 1998, og fra 1999 som matskribent i «Magasinet».

Viestad har gitt ut tre bøker: «Bordet fanger» i 1999, «Kok» i 2000, og i fjor ble matgledene fanget mellom to permer i «Det beste jeg vet». Han arbeider for tiden med nok en kokebok, og lanseres i løpet av kort tid som en hovedingrediens i en tv-serie servert for det internasjonale markedet. Men Gullpennen får han for sitt trofaste hverdagsvirke i Dagbladet.