NJ-medlemmene i MBL-bedriftene fikk en gjennomsnittlig lønnsvekst på 3,1 prosent i fjor. Foto: Birgit Danneberg

NJ lønnstaper i 2012

Økte snittet med 3,1 prosent, mot industriens 4,2 prosent. Dagens Næringsliv topper NJ-statistikken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalistene i Dagens Næringsliv kan glede seg over at de beholder førsteplassen som de fravristet kollegene i VG i 2011. TV 2 rykker opp på pallen på bekostning av DN Nye medier. Det viser lønnsstatistikken for 2012 som er utarbeidet av Norsk Journalistlag (NJ) og arbeidsgiverne i Mediebedriftenes Landsforening. (Se kronebeløp lenger ned i saken)

Tallene danner felles grunnlag for de sentrale lønnsforhandlingene mellom NJ og MBL i neste uke. I NRK er forhandlingene med NRKJ allerede i gang.

Beskjeden lønnsvekst

Et hovedfunn i den ferske statistikken er at lønnsveksten i MBL-området var på 3,1 prosent ifra 2011 til 2012, beregnet ut fra identiske bedrifter, mens industrien fikk 4,2 prosent. Budskapet fra NJs forhandlere i forkant av årets mellomoppgjør er preget av frustrasjon og sinne.

–Jeg er overrasket og opprørt over at lønnsutviklingen for våre medlemmer er så mye dårligere enn for andre grupper. Vi mente vi fikk et akseptabelt sentralt oppgjør i fjor, men det hjelper ikke når arbeidsgiverne lokalt gir desto mindre og den lokale lønnsutviklingen omtrent stopper opp, sier forhandlingsleder Stein Larsen til NJs hjemmeside.

Etterslep

Tallene, som altså NJ og MBl er enige om, viser at journalister i MBL-området gjennom mange år har sakket akterut i lønnsutviklingen, sett i forhold til andre grupper. De siste årene har det derfor vært et mål for NJ å stanse den negative utviklingen og ta igjen etterslepet.

– Dette har vi dessverre ikke lykkes med så langt, og vi må ta dette med oss i vurderingen av årets lønnskrav, sier Larsen.

Budskapet fra MBL tyder på at det ikke vil bli gitt ved dørene.

– Vi forventer at årets oppgjør blir moderat, i likhet med arbeidslivet for øvrig, og gjenspeiler den krevende omstillings- og endringsfasen norske mediebedrifter befinner seg i, sier forhandlingsleder Iselin Bauer Seeberg på MBLs nettsider.

DN på topp

De 104 NJ-medlemmene i DN økte lønna med knapt 25.000 kroner i snitt fra 2011 til i fjor. Det gir den gjennomsnittlige DN-journalisten en årlig utbetaling på 654.765 kroner.

204 NJ-organiserte VG-journalister tjente i gjennomsnitt 626.808 kroner i 2012. (2011-tallene for VG viste seg å være delvis feil, derfor oppgir vi ikke lønnsveksten i kroner). Snittet blant de 333 journalistene i TV 2 endte på 625.218 kroner i 2012, som er knapt 18.000 kroner høyere enn i 2011.

Alle tall gjelder bransjelønn, som inkluderer de fleste tillegg. Overtid og eventuelle bonuser er ikke med i bransjelønna.

Gjennomsnittlig bransjelønn for alle NJ-medlemmer i MBL-avisene var 518.185 kroner i fjor, mot 502.199 kroner i 2011. I ukepressen var bransjelønnen 550.928 kroner ved utgangen av 2012 og i etermediene var den 618.392.

Se lønnsstatistikken for NJ-medlemmene i alle mediebedrifter her.

Powered by Labrador CMS