Sayed Pervez Kambaksh. Foto: Mònica Bernabe

Afghansk journalist slapp dødsstraff

Dommen på 20 års fengsel blir også anket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den afghanske journaliststudent Perwez Kambakhsh ble dømt til døden for gudsbespottelse, etter en rettssak der 24-åringen manglet forsvarer. Nå har ankedomstolen omgjort straffen til 20 års fengsel, skriver The Guardian.

Kambakhsh var dømt for å ha lastet ned og spredd en artikkel om kvinneundertrykking i islam. Norsk Journalistlag er blant organisasjonene som har hjulpet afghaneren til å fremme anken.

Til høyesterett

De tre dommerne i ankedomstolen omgjorde i går straffen til 20 års fengsel, men understreket i kjennelsen at også denne utmålingen kan ankes.

– Saken går videre til høyesterett, sier nestleder Kjetil Haanes i Norsk Journalistlag (NJ). Han mener alt ligger til rette for en anke på straffeutmålingen.

– Nå har Kamabakhsh en dyktig forsvarer som vil følge ham opp til en lykkelig avslutning. Det har vært avgjørende å få en som tar risikoen ved å forsvare ham, og vitner som stiller opp for ham.

Advokater redde

Den lokale shariadomstolen som ga studenten dødsstraff, ligger i Mazar-e-Sharif nord i Afghanistan. Haanes sier de lokale domstolene gjerne har dommere med begrenset juridisk bakgrunn og at flere av dem er religiøse ledere.

I Afghanistans nasjonale høyesterett sitter det høyt utdannede og kvalifiserte dommere, noe som gir håp om en lykkelig utgang.

Den norske PEN-klubben, dansk PEN, NJ og det internasjonale journalistforbundet (IFJ) har sammen og via kontakter hyrt inn Kambakhshs advokat. Mange var redde for å føre saken, forteller Haanes.

Under ankesaken har flere vitner fremholdt at Kambakhsh verken lastet ned eller distribuerte artiklene han er dømt for, og beskrevet ham som en seriøs og samvittighetsfull student.

Fengsles lokalt

Journaliststudenten har sittet i varetekt siden han ble anholdt. Forholdene i det første fengselet var skremmende, mens fengslingen under ankebehandlingen i Kabul har vært langt lettere.

Det er meningen at 24-åringen nå skal overføres til et lokalt fengsel igjen, noe som bekymrer Haanes.

– Han følte seg veldig utrygg i Mazar-e-Sharif, sier Haanes på telefon fra Litauen. – Både fangevoktere og medfanger representerte en risiko, så vi håper å kunne påvirke fengslingsforholdene fram til høyesterett behandler anken. Det er foreløpig uklart når den siste rettsbehandlingen vil finne sted.

Powered by Labrador CMS