Audun Solberg, Hege Lyngved Odinsen, Eva Stabell, Cecilie Klem og Jahn-Arne Olsen.

Plattformstyrt støttedebatt

TROMSØ (Journalisten): Papir eller nett. Debatten i landsstyret bar preg av frykt for kannibalisme.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlags leder Elin Floberghagen er blant medlemmene i Kulturdepartementets mediestøtteutvalg. Under torsdagens landsstyremøte i Tromsø ble mandatet drøftet.

Det ble en diskusjon preget av forsamlingens tilknytning til de forskjellige medieplattformene.

Advarer

Diskusjonen viste at det klart var delt oppfatning av nettets muligheter kontra papiravisenes.

NRKs Eva Stabell mente at landsstyret måtte være mer fremtidsrettet i sin tankegang.

– Jeg vil advare mot å gå ut fra dagens forhold på nett og papir. Jeg tror nettet vil bli et viktigere sted i samhandlingen med publikummet enn det er i dag.

Lokalt papir

Generalsekretær Jahn-Arne Olsen gjorde det klart at det vil være drepende for lokaldebatten dersom støtten ble lagt om dramatisk. Olsen, som selv er tidligere redaktør i lokalavis, mener papiravisen er limet i lokalmiljøet og at det er nettopp her debatten eksisterer.

– Vi må ikke bli så moderne at vi glemmer det som eksisterer … hvor lenge har ikke papiravisene vært i ferd med å dø? Og hvor mye penger tjener nettavisene? Null i det store mediebildet, sa Olsen.

Hege Lyngved Odinsen i VG Nett var ikke enig med generalsekretæren. Hun poengterte at pressestøtten skal sikre mangfold i norske medier og at det derfor er viktig å se utover papirmediene.

– Det er ikke sikkert at papiravisene er de eneste som kan ivareta samfunnsoppdrag, sa hun.

Løsrive

Audun Solberg fra VG papir mente debatten måtte løsrives fra plattformorienteringen. Det viktigste er å bevare journalistikken og samfunnsdebatten.

– Dette er et spor vi må følge. Det er uviktig om det er lokal-TV, avis, mobil eller plattformer vi i dag ikke helt kjenner. Jo mer generell støtten er, jo bedre er det. Det bør legges til rette for at folk selv får et valg. Det bør ikke ende i at vi gir støtte til medier vi liker. Bloggere og annen type virksomhet kan være vel så viktig i samfunnsdebatten som lokalavisen, sa Solberg.

Verken i Danmark eller i Sverige hindrer pressestøtten mediekonsernene i å ta ut utbytte fra mottakerne slik det er i Norge. Det er ifølge Elin Floberghagen nå spilt inn i Danmark som et punkt i revideringen av støtteordningen.

– Jeg synes det er bra at det legges begrensninger på utbytte til konsernene, og det mener jeg må styrkes. Det er ikke meningen at mediestøtten skal havne i lomma på eierne, sa Håkon Okkenhaug fra Trønder-Avisa.

Også problemstillingen rundt ukepressen ble tatt opp i drøftingen. Morgenbladets Cecilie Klem viste til forskjellsbehandlingen av ukepressen kontra dagspressen.

– Det er ikke heldig at A-magasinet får momsfritak, mens ukepressen ikke gjør det, sa hun.

Livredd

Flere diskuterte mulige inntektsmodeller for nettet og tok til orde for at støtteutvalget også bør se på dette. Andre foreslo at det kanskje var en mulighet at nettavisene fikk betalt fra distributørene, slik tv-kanalene gjør fra operatørene av kabel- og satellitt-TV.

Frykten blant flere av delegatene i landsstyret var hva en ny støtteordning kan gjøre med papiravisene. Stein Sneve i Avisa Nordland ville gjerne løse opp i systemet slik at det skaper muligheter for flere aktører.

– Men jeg er livredd for at vi skal forsøke å revolusjonere ordningen, sa han.

Powered by Labrador CMS