Arne Jensen vil diskutere sportsrettighetenes etiske side. Foto: Birgit Dannenberg

Færre redaktører med bonusavtaler

For fem år siden hadde hver tredje redaktør bonusavtale, i fjor var bare hver femte omfattet av slike ordninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norske redaktører hadde de siste to årene lønnsøkning på fire prosent, det viser en lønnsundersøkelse for 2012 Norsk Redaktørforening har gjennomført blant sine medlemmer.

Spørreundersøkelsen som gikk ut til foreningens 750 medlemmer, har en svarprosent på 50 prosent. Det er lavere enn ved tilsvarende undersøkelser i 2010 og 2007.

På hjul

Undersøkelsen viser at det er stor forskjell blant redaktørene når det gjelder bonusavtaler. Mens 21 prosent av de som har svart sier de har slike avtaler, viser det seg at 39 prosent av sjefredaktørene har en slik ordning. Dette er på nivå med tallene fra 2010. Blant enlederne er det 36 prosent som har avtaler i sin ansettelseskontrakt, som er noe lavere enn tidligere.

Blant de underordnende redaktørene er det åtte prosent som har bonusavtaler. Det er ned fra 13 prosent i 2010.

- Dette er uttrykk for at flere og flere mener at en slik ordning ikke er vanlig for mellomlederne, sier fungerende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

Stadig færre redaktører har bilavtaler. Av alle som har svart er det rundt 19 prosent som har bil gjennom jobb. I 2010 var tilsvarende tall 22 prosent. Blant toppsjefene er innslaget betraktelig høyere med rundt 30 prosent blant både enledere og sjefredaktører.

Ifølge undersøkelsen kan det se ut som om menn er mer opptatt enn kvinner av å ha bil som en del av lønnsgodene. 22 prosent av mennene har bilavtale, mens tilsvarende for kvinner er 8 prosent.

Under millionen

83 prosent av de som har svart på undersøkelsen har fem eller seks uker ferie, mens én prosent har mindre enn fire uker. 13 prosent har mer enn seks uker.

Årslønn for enleder ligger nå på omtrent 850.000 kroner i snitt, for sjefredaktører 830.000 kroner og for underordnede og mellomledere på 750.000 kroner. Blant menn er snittet på 810.000 kroner, mens det blant kvinner er tett på 740.000 kroner.

Kvinnene som har deltatt i undersøkelsen forteller at de har arbeidet i media i underkant av 19,3 år. De har vært redaktører i 7,8 år og har sittet i sin nåværende jobb i 3,8.

Blant mennene er tilsvarende tall 24,5 år i yrket, 11 år som redaktør og 5,7 år i nåværende jobb.

Powered by Labrador CMS