Ina Lindahl Nyrud er advokat i NJ. Her på høring i Stortinget. Foto: privat

Journalistlaget vil pålegge redaktøren kontrollansvar for nettdebatter

Presseorganisasjoner er uenige om redaktørens ansvar for nettkommentarer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen presenterte Norsk Redaktørforening (NR) 10 råd for hvordan mediene bør håndtere nettdebatter. Veilederen gir også et etisk og juridisk bakteppe for hvordan debatten er regulert.

Medierettsadvokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag (NJ) mener rådene er gode for å få kontroll over nettdebatten, og deler redaktørenes forståelse av dagens etiske regelverk og juridiske lovverk.

– Redaktørene har et tydelig presseetisk ansvar for slike debatter, mens lovgivningen vår har vært «en sinker» når det gjelder et teknologinøytralt, objektivt redaktøransvar. De færreste er nok klar over at denne ansvarsformen kun gjelder for papir og kringkasting, sier Nyrud i en e-post til Journalisten.

Kontrollansvar

Hun syns imidlertid det er rart at redaktørene i sin veileder viser til åtte år gamle lovforarbeider for å utdype om føringene for fremtidige regler på området.

– Der ble det lagt opp til at det skulle være en oppgave for bransjen selv og den enkelte redaktør frivillig å påta seg ansvar for nettdebatter. I Innst. 155 S (2016-2017) har en enstemmig familie- og kulturkomite forlatt dette standpunktet, og ber regjeringen utrede en medieansvarslov «som særlig ser på grensene for brukerskapt innhold på medienes elektroniske plattformer». Dette arbeidet pågår nå, skriver Nyrud.

Som kjent har stortinget bedt regjeringen om å utrede en medieansvarslov. NJ og NR har ulikt syn på hvor langt redaktørens ansvar for brukergenerert innhold bør gå. Nyrud skriver blant annet at NJ mener det ikke er godt nok at redaktørens ansvar for kontroll med ulovlige innlegg kun utløses når de blir varslet.

– Det er når det gjelder veien videre, at NR og NJ skiller noe lag. Lovverket må også inneholde en regel om selvstendig kontrollplikt for redaktøren, noe jeg mener de ti rådene fra NR også egentlig legger opp til at redaktører bør ha.

Journalistlaget mener Menneskerettsdomstolen har gitt føringer om at redaktøren må pålegges å etablere rutiner for å overvåke nettdebattene. Ulovlige innlegg må så fort som mulig redigeres om eller slettes.

Samtidig har domstolen ifølge Nyrud påpekt at det vil bryte med ytringsfriheten dersom hvordan kontrollen skal gjennomføres blir regulert for detaljert.

– Har redaktøren – etter en konkret vurdering – etablert tilstrekkelige rutiner for kontroll, vil med andre ord ansvar ikke foreligge. Dette er prinsippene som redaktørene kjenner godt fra presseetikken siden 2001.

Les: Her er redaktørenes 10 råd for nettdebatter

Powered by Labrador CMS