Setter av millioner til beskyttelse av klimajournalister

Marte Vike Arnesen
nyhetsstudio

Organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) setter av en million dollar, tilsvarende 11 millioner kroner, for å beskytte journalister som dekker klimakrisen.

Det meldte CPJ på sine nettsider i natt norsk tid.

De siste 15 årene er minst 749 journalister og nyhetsmedier som rapporterte om miljøspørsmål blitt utsatt for drap, fysisk vold, arrestasjon, nett-trakassering eller juridiske angrep, ifølge UNESCO. Mer enn 300 av disse angrepene har skjedde de siste fem årene.

Initiativet skal sikre at journalister som rapporterer om klimaproblemer kan gjøre det fritt og trygt. Pengene vil blant annet gå til bistand i form av psykisk helsehjelp skreddersydde sikkerhetskurs, melder organisasjonen.

– Journalister undersøker politisk korrupsjon og nettverk av organisert kriminalitet som utnytter naturressurser. De rapporterer om miljøødeleggelser og innovasjoner og politiske tiltak for å stoppe det, slike rapporteringer blir stadig farligere. Klimaendringer er vår tids viktigste sak, og en sak som krever at journalister kan rapportere fritt og trygt, sier CPJs administrerende direktør Jodie Ginsberg til nettstedet.

Powered by Labrador CMS