– Arrogant av Oslo kommune

Norsk Presseforbund mener Oslo kommune trenerer innsynsbehandlingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Presseforbundet er ikke imponert over kommunens behandling av søknaden til DN.no om innsyn i den såkalte OPAK-rapporten. Som Journalisten har fortalt, har nettavisen bedt om innsyn i rapporten og fått det avvist av Oslo kommune. Redaksjonen anket dette til Fylkesmannen som mente at kommunen måtte gi innsyn.

Det mente kommunen var gjort på feil grunnlag og ba om ny behandling av saken.

Ikke innsyn

– Det er ikke vanlig å sende tilbake en sak som er behandlet og avgjort. Men det er en mulighet i forvaltningsloven, hvor det åpnes for å få omgjort vedtak dersom de mener vedtaket er gjort på helt feil grunnlag, sier juridisk rådgiver Kristine Holm i Norsk Presseforbund.

Hun forklarer at presseforbundet ikke har fått innsyn i brevet hvor Oslo kommune ber Fylkesmannen om å se på saken en gang til.

Holm forventer at vedtaket fra behandlingen av DN.nos anke blir stående på tross av Oslo kommunes ønske om ny behandling.

– Fylkesmannen har bare sagt, slik jeg har forstått det, at de skal se på saken. Det er de også forpliktet til å gjøre når de får slike brev. Men når Oslo kommune ikke følger det overordnede organets avgjørelse, viser det arroganse i forhold til klageinstansen og offentlighetsprinsippet. Jeg har ikke opplevd dette tidligere og synes det er merkelig at de ikke forholder seg til Fylkesmannens vedtak.

Trenering

Kristine Holm mener at kommunen jobber for å trekke ut tiden så lenge som mulig.

– Det er et krav om at det skal gjøres raskt, men denne nye behandlingen fører til trenering av behandlingen og trekker mulighetene ut, forteller hun.

Holm mener at DN.no bør få innsyn siden det ligger vedtak om dette hos Fylkesmannen.

– De skulle hatt innsyn for lenge siden, og jeg tror ikke Fylkesmannen kommer til å snu, det vil i så fall svekke troverdigheten til systemet, når noen har mulighet til å be om ny vurdering på noe som er vedtatt. Blir det endring i vedtaket, vil vi klage til Sivilombudsmannen, forteller hun.

Ifølge Holm pleier norske kommuner å følge vedtak fra Fylkesmennene om innsyn.

– Det er sjelden vi ser at de ikke retter seg etter en slik vurdering.

Powered by Labrador CMS