Harde ord mot regjeringen

Norsk Journalistlag tar i bruk sterke ord og uttrykk for å få regjeringen til å vedta journalføring av organinterne dokumenter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Landsstyret vedtok onsdag enstemmig NJs høringsuttalelse om forskriftene til den nye offentlighetsloven, som Justisdepartementet akter å innføre fra 1. januar 2008. NJ er slett ikke tilfreds med at regjeringen og Justisdepartementet unnlater å følge opp Stortingets intensjoner om at statsforvaltningen skal pålegges å journalføre såkalte organinterne dokumenter, som er dokumenter et forvaltningsorgan har utarbeidet for sin egen interne saksforberedelse.

Bortforklaringer

I uttalelsen heter det blant annet, på nestleder Kjetil Haanes´ ortodokse nynorsk:

«NJ rår sterkt til at energien og kreativiteten vert brukt til å leggje til rette for innsyn, ikkje for å finne bortforklaringar som skal rettferdiggjere mangelen på innsyn. NJ etterlyser ei langt meir offensiv haldning frå departementet si side for å verne om offentlegheitsprinsippet, og ber innstendig om at forvaltninga i forskrifts form vert pålagt å journalføre organinterne dokument.»

Statsforvaltningen omfatter departementene, statlige organer og en del direktorater. Da loven ble vedtatt i juni i fjor, ba Stortinget regjeringen vurdere å innføre en forskriftshjemmel som nettopp pålegger forvaltningen å journalføre organinterne dokumenter. Men regjeringen bestemte nylig at det ikke blir noen slik journalføringsplikt.

Også kommuner og fylker

Det fikk 25 sentrale mediepersoner og jurister til å reagere. I et opprop hevdet de at innsynsretten undergraves og krevde at «justisministeren og regjeringen må snu», slik at Stortingets intensjon om økt innsyn blir oppfylt.

10 av 17 departementer journalfører allerede interne dokumenter. Sju departementer og Statsministerens kontor gjør det ikke. Justisdepartementet forsvarer regjeringens linje, men journalfører selv.

NJ mener at det er på høy tid at resten av departementene følger opp, istedenfor å «bruke energi på å finne bortforklaringar på kvifor slik journalføring ikkje er føremålstenleg eller ønskjeleg».

Demokratisk rettighet

I sin uttalelse viser NJ til at innsynsretten er en sentral demokratisk rettighet.

«Utan journalføring av organinterne dokument vert pressa og ålmenta sine mulegheiter klart svekka når det gjeld å kunne kike den offentlege makt i korta, påverke vedtaksprosessar og etterprøve vedtak og sakshandsaming. Journalføring er sjølve nøkkelen til den demokratiske retten som innsynsretten er. Utan journalføring er det vanskeleg å vite kva slags dokument som finst, og det er endå vanskelegare å spore dei opp», skriver Haanes på vegne av NJ.

Kritisk til unntak

I høringsuttalelsen markerer NJ sterk uenighet i at seks halvoffentlige selskaper unntas fra offentlighetsloven. Det gjelder Eksportutvalget for fisk, Gassco AS, NRK Aktivum AS, Petoro AS, Posten Norge AS og Statkraft SF. NJ mener det er unødvendig og svært uheldig at forskriftsforslaget legges opp til at langt mer enn konkurransesensitive dokumenter kan unntas offentlighet.

NJ tar samtidig til orde for at en rekke såkalte selvstendige rettssubjekter som er tilknyttet stat og kommune, bør omfattes av loven. Departementet har kun foreslått Stiftelsen Nasjonalmuseet for kunst.

«Etter NJs syn er det ei rekkje andre kulturinstitusjonar som er i tilsvarande situasjon, som til dømes Nationaltheatret og Det Norske Teatret. Her trengst det ein grundig gjennomgang for å få med alle rettssubjekta, både innanfor kultur og innanfor universitet og høgskular».

NJ peker også på studentsamskipnadene.

Journaler på nett

NJ mener videre at ikke bare statsforvaltningen, men også fylkeskommuner og kommuner som fører elektronisk postjournal, må omfattes av plikten til å legge journalene ut på internett. Mange kommuner gjør allerede dette.

«Etter NJs syn er det derfor både uheldig og imot etablert praksis at ein i forskrifta ikkje pålegg kommunar og fylkeskommunar som fører elektronisk postjournal om å tilgjengeleggjere den på internett», skriver NJ.

Powered by Labrador CMS