Må navngi flere hemmelige søkere

Fylkesmannen har avgjort at Asker kommune må offentliggjøre tre av seks hemmelige søkere til stillingen som ny rådmann.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På søkerlista til den nye stillingen var i utgangspunktet hele elleve av femten søkere unntatt offentlighet.

Etter at Budstikka påklaget saken og ba om innsyn, ble antallet redusert men fortsatt holdt Asker kommune seks av navnene hemmelig, skriver offentlighet.no.

Kan trekke seg

Nå har fylkesmannen i Oslo og Akershus vurdert hver enkelt av disse søkernes begrunnelser.

Konklusjonen er at det ikke var grunnlag for hemmelighold i tre tilfeller. Dermed tvinges kommunen til å offentliggjøre disse navnene, så sant ikke de aktuelle søkerne velger å trekke seg.

Særlige forhold

«Fylkesmannen stadfester Asker kommunes vedtak hva gjelder søker nr. 2, 8 og 10. Fylkesmannen opphever kommunens vedtak hva gjelder søkerne 3, 7 og 11. Navnene på disse søkerne skal fremgå av offentlig søkerliste, da det ikke er hjemmel i offentlighetsloven § 25 for å gjøre unntak», heter det i vedtaket.

Utgangspunktet for fylkesmannens vurdering er at det skal mye til før en kan fravike den klare hovedregelen om rett til innsyn i søkerlister. Og terskelen blir ekstra høy når en står overfor stillinger av stor offentlig interesse.

Den enkelte må kunne vise til «særlige forhold eller påvises konkrete forhold som kan føre til skade eller ulemper for søker».

Det er derfor ikke nok at det vil være uheldig for vedkommendes nåværende stilling, eller at det foreligger «forretningsmessige og personlige grunner».

Powered by Labrador CMS