Presseforbundet lanserer Åpenhetspris

Norsk Presseforbund oppretter en Åpenhetspris for å rette søkelyset på åpenhet og innsyn i privat og offentlig forvaltning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Leder i NPs Offentlighetsutvalg, Norsk Redaktørforenings assisterende generalsekretær Arne Jensen, sier at utvalget har sendt over et forslag som Norsk Presseforbunds styre vil behandle i midten av juni. Går det som Offentlighetsutvalget ønsker, vil en egen jury allerede til høsten dele ut den første Åpenhetsprisen i samband med et planlagt seminar om åpenhet i norsk offentlighet.

Alle kan delta

– Meningen er at alle skal kunne sende inn forslag og alle skal kunne være kandidater til prisen, sier Jensen.

I forslaget til statutter for Åpenhetsprisen heter det at Norsk Presseforbunds åpenhetspris (Åpenhetsprisen) kan deles ut til enkeltpersoner, organisasjoner, forvaltningsorganer, institusjoner, bedrifter, journalister, redaktører eller redaksjoner som gjennom sitt arbeid eller frivillige innsats har bidratt til å fremme eller synliggjøre betydningen av åpenhet og innsyn og/eller bidratt til endring eller utvikling av regelverk eller praksis for åpenhet og innsyn i det norske samfunnet.

Starter eget Åpenhetsting

Prisen skal deles ut av en jury oppnevnt av Norsk Presseforbund på tre personer bestående av en journalist, en redaktør og en person utenfor pressen.

Ifølge forslaget fra Offentlighetsutvalget skal Åpenhetsprisen deles ut hver høst på et nyopprettet Åpenhetsting. Målet med Åpenhetstinget er å sette søkelys på aktuelle temaer knyttet til åpenhet og innsyn, samt å gi praktiske råd og tips om lover og regler og hvordan man kan hamle opp med dem som forsøker å legge hindringer i veien for pressefolk som ønsker tilgang til viktig informasjon.

Starter til høsten

Åpenhetstinget vil blant annet være et møtepunkt for de offentlighetskontakter som hver enkelt ansvarlig redaktør nå er oppfordret til å utpeke i sin redaksjon.

Offentlighetsutvalget håper på denne måten å skape et felles faglig forum, eller et nettverk, for de i den enkelte redaksjon som har et særlig engasjement eller ansvar for å passe på at det ikke legges unødige hindringer i veien i det journalistiske arbeidet. Åpenhetstinget vil være åpent for alle interesserte og skal arrangeres i Oslo første gang høsten 2007.

Powered by Labrador CMS