Pressen må be etatsdirektør om lov

I Sykehjemsetaten i Oslo skal all kontakt med mediene nå gå gjennom etatsdirektøren. Det framgår i et rundskriv som er gått til alle ansatte i etaten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ved nyttår omorganiserte Oslo kommune og samlet all sykehjemsdrift i den nye Sykehjemsetaten. I den forbindelse har fungerende etatsdirektør Marit Langfeldt Ege utarbeidet en ny instruks for de ansattes kontakt med mediene.

Ingen konflikt med åpenheten

I denne står det blant annet at det kun er etatsdirektøren som kan uttale seg på vegne av Sykehjemsetaten, og at alle henvendelser fra mediene skal henvises til etatsdirektøren. I tillegg må etatsdirektørens tillatelse innhentes, før mediene kan få lov til å lage en reportasje eller liknende fra tjenestestedet.

– Oslo kommune vedtok for et par uker siden en «Vær åpen»-plakat som vektlegger åpenhet og at «forholdene skal legges mest mulig til rette for offentlighetens innsyn i den kommunale forvaltning». Er instruksen, om at all kontakt må gå igjennom etatsdirektøren, i samsvar med dette?

– Ja, retningslinjene du refererer til er helt i tråd med den åpenheten kommunen etterstreber. Alle ansatte kan uttale seg, det er presisert i et av punktene i rundskrivet, men siden det er etatsdirektøren som har det overordnede ansvaret for etaten, er det også vedkommende som må uttale seg «på vegne av Sykehjemsetaten», svarer Langfeldt Ege.

Misvisende kritikk

Hun mener også at kritikken mot de nye retningslinjene, om at det heller kompliserer enn forenkler mediekontakt med etaten blir helt misvisende.

– Vi har rimelig god kjennskap til forholdene på de ulike sykehjemmene, og der hvor det måtte være nødvendig vil vi selvsagt innhente mer detaljert informasjon fra de ansatte ved det enkelte sykehjemmet, svarer Langfeldt Ege.

– De nye retningslinjene fastslår også at det ikke vil være lov å lage reportasjer fra sykehjemmene, uten at ønsket først er forelagt for og godkjent av etatsdirektøren. Vil ikke dette innebære økt kontroll av media?

– Dere lager de reportasjene dere ønsker, og jeg verken kan eller ønsker å styre hva som skrives. Men samtidig har jeg et ansvar for å påse at etaten ivaretar beboernes interesser, og det er for å verne deres rettigheter at en slik forhåndsgodkjennelse er nødvendig, sier Langfeldt Ege som har liten forståelse for at noen kan oppfatte de nye retningslinjene som at etatsledelsen ønsker større kontroll over mediene.

– Da leser man retningslinjene med veldig spesielle briller!

Powered by Labrador CMS