Journalister banket opp og arrestert

Det russiske journalistforbundet kritiserer myndighetene og krever rask etterforskning.

Flere journalister er arrestert og banket opp mens de dekket opposisjonens protester i Moskva denne uken. Det skriver det russiske journalistforbundet RUJ i en pressemelding.

– Vi anser dem som et forsøk på å bringe samfunnets stemme til stillhet, og å skremme folk ved å vise brutal makt og bryte loven, står det i meldingen.

Slo i hodet

Forbundet krever at sakene etterforskes effektivt og at de som står bak handlingene blir rettsforfulgt.

Den engelskspråklige utgaven til den russiske avisa Gazeta skriver at journalist Alexander Chernykh i avisa Kommersant skal være blant de som har blitt banket opp. Kilden er journalist Elena Kostyuchenko i avisa Novaja Gazeta som på sin Twitter-konto skriver at politiet slo hodet til den arresterte i bussens vegg før de førte ham bort.

Moskva-korrespondent Steinar Dyrnes i Aftenposten sier at det har vært flere demonstrasjoner i Moskva denne uka. Her skal lokale journalister fra liberale aviser ha blitt arrestert.

– Jeg er ikke overrasket over at de trakasserer journalister, sier Dyrnes.

Stengte nettaviser

Dyrnes kjenner ikke til at internasjonale journalister skal være blant de arresterte, men han kan heller ikke utelukke det.

Han forteller også at flere liberale nettaviser på valgdagen sist søndag ble stengt.

– Formelt begrunnes det med hacking, men det framstår som at FSB, eller noen av de andre sikkerhetstjenestene som er underlagt Kreml, står bak.

Reportere uten grenser fordømmer i en melding også arrestasjoner av journalister, fotografer og bloggere som skal ha blitt gjennomført mandag kveld.