Redaktørene vil ikke pålegges forhåndsredigering

Redaktørforeningens undersøkelse imøtegår Aabø.

Publisert   Sist oppdatert

Foreningen publiserte i går resultatet av en spørreundersøkelse om Vær Varsom-plakaten skal kreve forhåndsredigering av nettdebatt. Undersøkelsen ble besvart av 137 ansvarlige redaktører.

Hele 70 prosent av de spurte sa nei til at det bør kreves forhåndsmoderering av nettinnlegg. Samtidig vil redaktørene at det skal kreves registrering av debattdeltakerne.

Svar til Aabø

Undersøkelsen er tilsynelatende et svar på utfordringen fra kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø, som i februar foretok sin egen spørreundersøkelse. Der gikk det fram at et flertall av redaktørene ville sperre sine sider for uredigert nettdebatt.

Redaktørforeningen mente Aabøs konklusjoner var svakt underbygd.

Generalsekretær Nils E. Øy presiserer samtidig at NRs nye undersøkelse ikke forteller om redaktørene foretrekker at nettdebatten modereres i forkant eller etter publisering.

Kan tolkes

- Det er godt mulig at det er et stort flertall av de ansvarlige redaktørene som vil gjennomføre forhåndsredigering gjennom egen beslutning. Slik sett kan Jarle Aabøs undersøkelse være riktig. Vår kritikk av Aabøs undersøkelse, var at svarene kunne tolkes på mange måter – og ikke bare som svar på spørsmål om endring av Vær Varsom-plakaten.

Journalistlagets leder Elin Floberghagen mente Aabø understøttet NJs krav om forhåndsmoderering. Hennes kronikk ble senere imøtegått av It-avisens redaktør Tore Neset her i Journalisten.

(Journalisten har lagt til uttalelser fra Redaktørforeningen og moderert tittelen.)