Lars Helle: - Skal man få bekreftet bordellvirksomhet så må man fjøre det skikkelig. At vi ba noen gå inn for våre penger var en praktisk løsning, mener redaktør Helle. Redaktøren betalte mannens bordellregning. Foto: Steinar Figved/RA

Ville avsløre bordell, RA kjøpte sex

Rogalands Avis avslørte nylig bordellvirksomhet med håndfaste metoder. En mann ble sendt inn for å teste varene, på avisas regning.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For et par uker siden kunne Rogalands Avis fortelle sine lesere at tre asiatiske jenter har full jobb med å betjene sex-hungrige menn fra distriktet, midt i Stavanger sentrum. Avisa hadde snakket med både de prostituerte jentene og kunder som begge opplyste at tilbudet omfattet både intimmassasje og samleie.

Men den endelige bekreftelsen på hva som foregikk på Stavanger Private Massasje fikk avisa da den sendte en mann inn for å teste tilbudet. Kunden som fikk massasje og sex på avisas regning, var etter det vi blir fortalt en tidligere ansatt i avisa og ikke journalisten som skrev saken. Til gjengjeld kunne RA by sine lesere følgende innside-skildring: «Selve lokalene er spartansk innredet og er badet i et dempet rødt lys. Massøsen ber kunden om å kle seg naken og legge seg i en enkeltseng.

Kvinnen, som også er helt avkledd, ber kunden om å legge seg på magen. Hun tar på seg engangshansker og begynner å massere ham ovenfra og nedover, men hun sitter oppå. En blir så bedt om å snu seg og hun masserer deretter ovenfra og nedover mot kjønnsorganet, Seansen avsluttes med at hun masturberer ham. Dette er den billigste pakken. Skal massasjen avsluttes med samleie, må man betale ytterligere 500 kroner».

Grundig vurdert

Redaktør i Rogalands Avis, Lars Helle, bekrefter at avisa har hatt folk inne i bordellet, og at framgangsmåten ble godkjent og betalt av avisa.

- Denne saken er et resultat av grundig diskusjon og nøye planlegging i avisa. Vi visste om dette i flere uker før vi skrev om saken. Mange har vært involvert i arbeidet med å sjekke tipset, og i debatten om hvem, hvor og hvordan saken burde løses, sier Helle.

Han sier at da avisa fikk tipset måtte man først bestemme seg for om man skulle sjekke det eller ikke.

- Vi syntes det var verdt et forsøk. Men skal man få bekreftet slik virksomhet så må man gjøre det skikkelig. At vi ba noen om å gå inn for våre penger var en praktisk løsning, sier Helle, som ellers er enig i at denne typen framgangsmåte aldri må bli noen vanlig journalistisk metode.

- Jeg har ingen problemer med å se at dette kan være kontroversielt, men i dette tilfellet synes jeg metoden var uproblematisk. Jeg har god samvittighet.

- Ble det dyrt for avisa?

- Nei, det kosta oss vel et par tusenlapper, sier Helle, som mener metodevalget har vært helt ukontroversielt innad i redaksjonen.

- Vi har hatt åpne diskusjoner om dette, og det kan nok være delte meninger om presentasjonen i avisa. Men jeg har ikke registrert negative reaksjoner på framgangsmåten, sier Helle.

Hvilket muligens kan være fordi redaktørens antenner ikke fanger opp alt som foregår blant undersåttene. I alle fall er Journalisten blitt fortalt at det finnes opptil flere i redaksjonen som mener det er feil å kjøpe sex for å avsløre bordell.

Ikke alvorlig

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier imidlertid til Journalisten at han ikke synes dette er noen alvorlig sak, og at ingen paragrafer i VVP-plakaten direkte fanger opp dette forholdet.

- Man kan legge til grunn paragraf 3.10 som sier at skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet bare skal brukes i unntakstilfeller. Og at forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning. Men dette dreier seg jo egentlig ikke om falsk identitet, men om at man har brukt og betalt en kilde, sier Kokkvold, som understreker at åpne journalistiske arbeidsmetoder må være regelen dersom pressen ikke skal miste troverdighet.

- Andre metoder må alltid være resultat av en nøye vurdering i redaksjonen. Man kan selvsagt i denne saken spørre om dette dreier seg om forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning, men det har vel en viss betydning for lokalsamfunnet at dette blir avdekket. Dette er en form for avsløring som bør være tillatt.

- Etter min mening representerer ikke dette et brudd på Vær Varsom-plakaten, sier Kokkvold.

Powered by Labrador CMS