Over 70 vil være RB-agenter

På én uke har Romerikes Blad fått mer enn 70 henvendelser fra lesere som ønsker å fotografere og filme for avisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettredaktør Arne Kongsnes er meget godt fornøyd. Forrige tirsdag satte avisen inn en annonse i egen avis og etterlyste fotografer. Nå har han over 70 svar og venter enda flere i dagene som kommer.

– Responsen har vært helt overveldende. Nå vet vi selvsagt ikke hvor mange av disse som til syvende og sist ender opp som RB-agenter, men utgangspunktet nå er meget godt. Henvendelsene kommer fra hele vårt dekningsområde, fra Enebakk i sør til Eidsvoll, sier Kongsnes.

Gjør som Firda

Dermed følger RB i samme spor som avisen Firda. De knytter til seg løsmedarbeidere som for en billig penge kan knipse bilder fra ulykker og andre hendelser, når og der det skjer. Kongsnes regner med at mange av dem som har meldt interesse for å være RB-agenter, er elever på medie- og kommunikasjonslinjer på videregående skoler.

Nettredaktøren understreker at RB-agentene verken skal erstatte faste fotografer eller frilanserne. Agentene skal brukes til forholdsvis enkle oppdrag, og skal i første rekke brukes på nettsidene.

– Jeg legger ikke skjul på at vi har fått noen reaksjoner fra frilansere, men verken redaksjonsklubben eller våre faste fotografer har reagert, sier Kongsnes.

Rik avis, lave honorarer

RB, som er det største og blant de rikeste mediehus i A-pressen, har valgt å legge seg på nøyaktig samme billigprofil som Firda. Honorar for et bilde er 300 kroner. Bruker avisen flere bilder fra samme hendelse, betales 200 kroner for bilde nummer 2, 100 for nummer 3 og følgende. For videosnutter på mellom 5 og 30 sekunder betales 400 kroner. En bildeserie fra samme hendelse med 8-20 bilder honoreres med 500 kroner, det samme får man for det som kalles en «enkel tekst».

– Hva synes du om et slikt honorarnivå i forhold til frilanssatsen på 1350 kroner for et bilde?

– Dette er enkle fotooppdrag og kan ikke sammenlignes med mer omfattende og vanskelige oppdrag som satsene skal dekke. Men jeg tror for det første at vi i mange tilfeller vil bruke mer enn ett bilde. Dessuten vil vi bruke skjønn og kan gi utvidet honorar når det er på sin plass, sier Kongsnes.

Ni har allerede bekreftet

Før noen blir RB-agent, må de gjennom en veiledning og regler for opptreden og framgangsmåte. Kongsnes sier at de også vil bli innkalt til et orienteringsmøte i avishuset, der de blant annet får en innføring i presseetikk.

– Av de 70 henvendelsene har nå ni skrevet under og bekreftet at de ønsker å være RB-agenter. Jeg regner med at vi er i gang i slutten av måneden, sier nettredaktør Kongsnes.

Powered by Labrador CMS