Rappet byline |fra gymnasiast

Sendte sak til Romerikes Blad, men avisas journalist brukte egen byline.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gymnasiasten Lisa Bustadmo vil gjerne ha lokalavisa til å dekke Operasjon Dagsverk på Eidsvoll videregående skole. Avisen svarte at de ikke hadde kapasitet, men at hun gjerne måtte sende tekst og bilder fra arrangementet og at de så ville forsøke å få noe på trykk.

Bustadmo skrev en halvannen A4-side i form av en artikkel og sendte også inn en rekke bilder. Dagen etter var store deler av saken på trykk i Romerikes Blad, men ikke med Bustadmos byline. Hun ble kun kreditert for bildet avisen brukte.

Bare redigert og forkortet

– Det jeg åpnet Romerikes Blad ble jeg litt overrasket over å se artikkelen i avisen – med journalistens navn, og ikke mitt. Den var blitt småredigert på og kortet ned, men selve innholdet var fra min artikkel og ikke under mitt navn.

Hun lurer på om hun ikke har krav på å få navnet sitt på trykk, siden avisen kun hadde tilpasset saken.

Journalist Anne Ekornholmen sier til Journalisten at hun ikke burde satt sin byline på saken.

– Vi får ofte tilsendt stoff fra folk som er på arrangementer som vi ikke rekker å dekke. Det er ikke nødvendigvis trykkbart i den formen det kommer i. Her var det kun snakk om forkorting, noe bytting av rekkefølge og noen nye mellomtitler. Vi må vurdere hvor mye selvstendig journalistisk arbeid som skal til for at vi skal sette byline på sakene.

Hun sier Bustadmo uansett ikke burde fått sin byline på saken.

– Hun rapporterte fra et arrangement som hun selv var deltaker på.

Ikke faste rutiner for innsendt stoff

Ekornholmen sier det hører til sjeldenhetene at de får tilsendt tilnærmet ferdige artikler.

– Det er ikke uvanlig at vi får inn stoff, men det er ofte i form av pressemeldinger og tekst som ofte krever en god del journalistisk arbeid. Det er sjelden vi får inn ferdige artikler uten at vi har bestilt dem.

– Har dere faste rutiner for hvordan dere behandler innsendt stoff?

– Vi må i hver enkelt sak vurdere hvor mye jobb det fører med seg. Det er sjelden at vi får inn tilnærmet ferdige og så gode saker som tilfellet var her.

Hun sier hun har sendt Bustadmo en epost med en beklagelse. Bustadmo sier til Journalisten at hun er fornøyd med beklagelsen og at saken nå er ute av verden for hennes del.

Powered by Labrador CMS