Lettere arbeidsvilkår i Russland

Den norske ambassaden i Moskva vil heretter hente og videreformidle akkrediteringsbevis for norske journalister som skal jobbe i Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ordningen er et konkret resultat av samtaler NJ-ledelsen hadde med ambassadør Øyvind Nordstrøm i forbindelse med Den internasjonale journalistføderasjonen IFJs kongress i Moskva i mai.

Hensikten med samtalen den gang var blant annet å sikre lettere arbeidstilgang for norske journalister i landet. Ambassaden har i ettertid kontaktet det russiske utenriksministeriet (MID). Allerede i juli kom det positive signaler fra russiske myndigheter, og nå bekrefter ambassaden i brev overfor NJ at en ny ordning kan tre i kraft umiddelbart.

Ordningen innebærer at journalister ikke lenger må reise til Moskva for å hente akkrediteringsbeviset, men får det videresendt fra den norske ambassaden.

Søknaden om slikt bevis skal som tidligere gå til utenriksministeriet. Når det innvilges vil MID varslet ambassaden, som deretter videresender det til journalisten i Norge.

– Vi er glade for at den norske ambassaden har tatt tak i problemet, og håper denne ordningen vil gjøre det enklere for norske journalister å arbeide i Russland, sier leder i Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen.

Da det i juli ble kjent at en ny ordningen sannsynligvis ville bli innført, vakte det glede blant særlig nordnorske journalister.

– Det er en kjempegod nyhet, sa Morten Vikeby, som er leder for Barents Press, til Journalisten.

Powered by Labrador CMS