Russisk akkreditering i posten

Det blir slutt på at journalister personlig må hente akkrediteringskort i Moskva. Nå vil russerne la den norske ambassaden sende dem med kurerpost.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er en kjempegod nyhet, sier Morten Vikeby, som er leder for Barents Press, en organisasjon som har engasjert seg i arbeidet for at journalister enklere skal kunne skaffe seg både visum og akkreditering til Russland. Ikke minst etter at det kom fram at finske journalister ikke må reise til Moskva, men får akkrediteringene ekspedert gjennom sin ambassade.

– Det er veldig positivt hvis også vi nå kan slippe den tungvinte og dyre reisen til Moskva for å hente kortene. Det er både 30.000 kroner billigere og tar tre, fire dager kortere tid om ambassaden kan sende akkrediteringen med kurerpost til norske redaksjoner, sier Vikeby.

Han er for tida vikar i NRK Vadsø, men skal snart tilbake til sin opprinnelige arbeidsplass Fiskeribladet.

Levere

Vikeby fikk tilfeldigvis høre om den nye utviklingen da han henvendte seg til russisk UD på vegne av redaktøren i Fiskeribladet, som ikke kunne hente akkrediteringskortet sitt sjøl. Da fikk han opplyst at russisk UD satt på en masse akkrediteringskort som ikke var hentet av norske journalister.

– Hva skal du gjøre med dem da?, spurte jeg. Svaret var at russerne nå hadde fått beskjed om at akkreditteringene kunne gå gjennom den norske ambassaden, så de skulle vedkommende levere dit.

Ikke offisielt

Ambassaderåd Bård Ivar Svendsen ved den norske ambassaden i Moskva sier de foreløpig avventer informasjon fra russisk UD om at norske akkrediteringer kan gå via ambassaden.

– Vi har fått positive signaler, men vi har ikke fått noen endelig bekreftelse fra russisk UD om dette. Og det vil vi ha før vi går ut med informasjon, sier Svendsen.

Han håper å få bekreftet saken i løpet av uka, og sier de da vil sende ut brev om den nye ordningen.

Powered by Labrador CMS