Vil ha bort kravet

Norge legger press på Russland for å fjerne akkrediteringskravet.

Publisert

Solveig Rossebø, seniorrådgiver i norsk UDs seksjon for nordområdene, ressurser og Russland, opplyser at det er kontakt på myndighetsnivå om russernes akkrediteringskrav.

– Vi har oppfattet fra russisk UD at det i prinsippet er mulig å jobbe journalistisk uten akkreditering. Men vi får ulike signaler fra forskjellige russiske myndigheter. Derfor må vi få klarhet i om man må ha akkreditering for å kunne arbeide som journalist i landet. Norsk UD kommer til å jobbe for at Russland skal fravike kravet om akkreditering. Men vi er jo ikke sikker på at de går med på det, sier Rossebø.

– Søk

Hun understreker at journalister, som følge av den nye avtalen, nå får innvilget pressevisum til Russland uavhengig av akkreditering. Man kan reise inn i landet med pressevisum, men journalister UD har snakket med sier de ikke tar sjansen på annet enn å skaffe seg akkreditering, basert på beskjeden de får fra russisk UD.

Frykten er å bli sjekket mens man er ute på jobb. Derfor anbefaler også norsk UD akkreditering, så man unngår problemer.

NJ skuffet

NJ er skuffet over at Russland fortsatt krever akkreditering av norske journalister som skal på oppdrag i landet.

Nestleder Kjetil Haanes mener visumavtalen er et langt skritt i riktig retning, men han vil se an hvor strengt Russland praktiserer den. Fjerning av presseakkreditering, som russerne også benytter til å sile innenlandske journalister, var et hovedkrav under forhandlingene om ny visumavtale.