Journalist dømt for kritikk

Fem års fengsel for å ha fornærmet Saudi-Arabias ledere og pisket opp den offentlige opinion, ifølge Amnesty International.

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Amnesty kaller torsdagens dom mot Alaa Brinji «et klart brudd på folkeretten» og sier den viser mangel på toleranse for fredelige uttrykk. Justisdepartementet var ikke tilgjengelig for kommentar i helgen.

Brinji er ifølge Amnesty også dømt for å ha latterliggjort muslimske leder og for å ha beskyldt «sikkerhetsoffiserer for å drepe demonstranter i Awamiyah». Byen ligger i landets østlige provins, og har vært arnested for uro blant landers sjiamuslimer siden demonstrasjoner tidlig i 2011 da de ba om reformer i kongedømmet og en slutt på diskriminering av sjiaminoriteten.

I en region preget av uro, har det konservative sunnimuslimske landet utdelt strengere straffer for alle former for opposisjon. Brinji skal også være ilagt reiseforbud i åtte år og en bot på drøyt 112.000 kroner.

Brinji har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i mai 2014. Han ble også beskyldt for frafall fra islam – et lovbrudd som gir dødsstraff – men ble frifunnet for dette på grunn av mangel på bevis, opplyser Amnesty.

Også blasfemi medfører dødsstraff i et rettssystem der dommerne er muslimske geistlige fra den ultrakonservative wahhabi-retningen av sunniislam.

Powered by Labrador CMS