Sven Egil Omdal. Foto: Kathrine Geard

– Uklokt å endre strategi

Sven Egil Omdal sier fra om Aftenbladets veivalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag kunne Journalisten fortelle at Stavanger Aftenblad legger om stoffinnholdet på nettsidene sine, og trekker meningsytringene bort fra nettet. Nyhetsredaktør Carl Gunnar Gundersen fortalte at dette gjøres fordi man ukritisk har publisert like saker i flere kanaler, og at man ønsket sterkere versjonering.

Det tok mediekritiker Sven Egil Omdal tak i denne helgen i sin spalte Medieblikk. I kommentarartikkelen er han tydelig kritisk til det som skjer i Aftenbladet. Han sier til Journalisten at forutsetningen for å kunne skrive en slik spalte, er stor takhøyde for å kunne kritisere egen bedrift.

Suksess

Grepene Aftenbladet tar for å skille tydeligere mellom nett og papir, gjøres eller vurderes ifølge Omdal over hele verden. Han er ikke selv fremmed for at det kan være en god idé å skille mellom nett og papir.

– Men da må man gjøre det som VG. Du må skille det ut i en egen virksomhet. Det handler om å la mediene få utvikle seg på egne premisser. VG Nett var raske og skilte ut i eget selskap med egen ledelse og egen redaksjon, det viser seg å ha bidratt til VGs suksess, sier Omdal.

Han legger til at også Stavanger Aftenblad forsøkte å skille mellom nett- og papirvirksomheten på samme måte, men så gikk tilbake på det og integrerte nettet igjen.

Snur

Måten VG Nett er vokst fram ved å stå på egne bein, inngår i pensum ved Harvard School of Business, og har også fått mye oppmerksomhet gjennom oppslag i The Economist.

– Nå er det Schibsted-selskap som gjør det motsatte. Dermed studerer man en strategi som deler av Schibsted er i ferd med å legge om. Det tror jeg er uklokt, for strategien er noe hele verden la merke til.

Omdal mener det opplagt finnes plass til både lange artikler og meninger på nettet. Men nå drives meninger på nett fram gjennom bloggosfæren, og gravejournalistikken som begås, er det først og fremst nyetablerte små redaksjoner som står for.

– Ledere som sier at nettet ikke egner seg for lange artikler, går nettopp på nett for å finne den lange artikkelen når de skal skrive en kort leder. Det handler om at nettet ikke skal bli så godt som nettet kan bli, men så godt som papiret tillater det.

 

 

Powered by Labrador CMS