Vil kartlegge journalisttrusler

Noen redaksjoner er proffe på å anmelde trusler. Pressen mener politiet ikke tar problemet på alvor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi må få satt søkelyset på dette problemet, sier Trond Idås i NJ.

Lørdag holder det sesjon på Skup om nettopp trusler mot journalister.

Stor usikkerhet

Idås forteller at det er usikkert hvor omfattende problem trusler mot journalister er. At det er en del saker, er han ikke i tvil om. Så sent som i fjor var det en rettssak etter trusler mot redaktøren i Frolendingen.

Sosiale medier har ført til flere trusler. Det er blitt enklere å sjikanere og true, og det er vanskelig å vurdere hvilke av disse truslene som representerer en reell fare.  

Presseorganisasjonene mener det også er et problem at politiet ikke tar trusselsakene alvorlig nok, noe som ble tatt opp i et brev til Riksadvokaten før jul.

I villrede om anmeldelser

Om journalister lar være å anmelde er også usikkert.

– Vi vet ikke helt. De store redaksjonene som VG er proffe på å anmelde slik, mens enkeltjournalister kan nok være mer i villrede og satse på at det hele går over.

Redaktørforeningen og NJ planlegger å undersøke dette gjennom medlemsundersøkelser i løpet av våren og forsommeren. NJ vil gjøre det i forbindelse med den store arbeidsmiljøundersøkelsen som er gjennomført hvert tiår siden 1980. Den går ut i juni. Planen er å presentere de første resultatene under Sommerkonferansen og Hauststormen til høsten.

– Dette er et demokratisk problem. Det handler tross alt om å true journalister og redaksjoner til ikke å ivareta samfunnsoppdraget.

 

 

Powered by Labrador CMS