Korrespondent: - Målet er å formidle VM med begeistring og humør, sier Davy Wathne fra Soccer City i Johannesburg. Han er spent på hva samarbeidet med Bruce Grobbelaar vil bringe. Foto: Jarle Mindor Marøy, TV 2

Fra Cape Town og Kontraskjæret

Med Øyvind Alsaker fra Cape Town og livestudio med storskjerm på Kontraskjæret, starter TV 2 VM-festen i kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når Sør-Afrika og Mexico sparker VM i gang på Viasat4 i ettermiddag, gjør Øyvind Alsaker i TV 2 de aller siste forberedelsene før kveldskampen i Cape Town. Forestillingen Uruguay mot Frankrike innleder en måneds knallhard jobbing. TV 2 sender halvparten av kampene i mesterskapet. Og Alsaker skal kommentere 20 av dem, med eksperten Nils Johan Semb ved sin side. En formidabel oppgave.

– Ja, det er enormt, en maraton. Vi må være faglig på høyden hver dag og ha energi, ofte etter seks-åtte timer på reise. I den verste perioden er det en ny by hver dag. Når dommeren blåser kampen i gang er du egentlig sliten, men det er jo da man skal være på topp, sier Alsaker. Men han klager slett ikke. For en fotballkommentator er selvsagt VM det største.

– Det er et fantastisk adrenalinkick å være der. VM er en sjelden begivenhet, og alt som skjer der blir spesielt. Det har bare vært arrangert 18 mesterskap til nå.

Mest sett

Dette 19. mesterskapet i Sør-Afrika vil følges av et gigantisk og lidenskapelig publikum over hele kloden. Fotball-VM sies å være verdens mest populære idrettsbegivenhet. Finalen i 2006 ble sett av hele 715,1 millioner mennesker.

Nettopp mesterskapet i Tyskland var Alsakers første fra kommentatorboksen. Etterpå har EM i Sveits og Østerrike skaffet ham ytterligere turneringserfaring.

– En tilleggsdimensjon i år er at dette er det første afrikanske verdensmesterskapet. Jeg var i Cape Town under trekningen i desember og det var utrolig mektig og spennende.

Alsaker tror det vil merkes at VM foregår i Sør-Afrika og håper folkloren, fargene, dansen, lyd og lukt vil skape en flott ramme.

– Det er en klisjé, men de har virkelig en fantastisk humor. Klarer de å mobilisere den, kan det bli ellevilt.

Bare fly

For journalister tror han jobbforholdene vil ligne på tidligere VM. Selv om det ikke er aktuelt å kjøre bil aleine langs landeveien mellom byene, slik de gjorde i Tyskland.

– Men det er klart, vi som var i Tyskland vet at det aldri blir et så bra VM igjen. Der fungerte logistikken til punkt og prikke. Sørafrikanerne har hatt tysk ekspertise inne, nå må vi bare se hvordan det går, sier Alsaker.

– Betyr det mye for interessen at Norge ikke er med?

– Ja, det er enorm forskjell. Da ville vi hatt to millioner seere. Ingenting rater mer enn når landslaget vårt spiller mesterskap. Og vi ville også reist ned med langt flere medarbeidere.

Hjemmebane

Nå tar kommentatorparene Alsaker/Semb og Morten Langli/Petter Myhre seg av det som skjer på arenaene, mens tre reportasjeteam skal jakte på gode historier både blant deltakerne og publikum. TV 2 har ambisjoner om å formidle mer enn fotball fra Sør-Afrika. Men det blir ikke noe VM-studio på stedet, slik man har hatt i foregående mesterskap. Derimot satses det på hjemmebane.

– Kontraskjæret blir like viktig som Cape Town og Johannesburg, sier sportsredaktør Bjørn Taalesen.

Kompliserte forhold og lange avstander gjorde at de heller satset på å bygge opp utendørs livestudio ved Akershus festning i Oslo.

– Der skal vi vise alle kampene på storskjerm og ha kveldsshow før og etter kampene, ledet av Carsten Skjelbreid og Julie Strømsvåg. Vi håper og tror dette skal bidra til god VM-stemning.

Taalesen legger ikke skjul på at også medarbeiderens sikkerhet har vært et viktig aspekt i planleggingen.

– Det har vært en klar problemstilling. Vi har gjort risikoanalyser og gått gjennom rutiner, forholdsregler og forsikringer. Dette har vi ikke tatt lett på.

Tenketank

Journalistisk har de også gått grundig til verks. Alsaker og TV 2 har forberedt seg gjennom hele det siste året. Kommentatoren har ledet en intern tenketank som har drodlet fram ideer og hentet impulser og kunnskap om Afrika via besøk av folk som forfatteren Thorvald Steen.

– Selv har jeg nok lest mer om Sør-Afrika enn om fotball inn mot VM.

– Du vil krydre kommentarene med anekdoter?

– Det er begrenset plass til sånt under sending, men jeg liker å ha det i bånn.

Det rent fotballfaglige har også krevd sitt. Med 32 lag og rundt 640 spillere på menyen er det en voldsom mengde informasjon å grave fram. Land som Nord-Korea er ukjent terreng. Men det er viktigst å være oppdatert på de store lagene.

– Det er mye kunnskap ute blant folk, og sier vi noe feil, får vi høre det, ja.

Samarbeidet med makkeren Semb krever ingen spesielle forberedelser.

– Vi kjenner hverandre og utfyller hverandre godt og er som et gammelt ektepar, sier Alsaker.

Grobbelaar

Davy Wathne derimot, har ikke trent på sin rolle i VM. Programlederen skal være utegående korrespondent i spann med Bruce Grobbelaar. Den tidligere Liverpool-keeperen, med bakgrunn fra Zimbabwe og Sør-Afrika, møtte han første gang i Johannesburg torsdag. Kanalen håper å dra veksler på Grobbelaars mange kontakter. Men han er også kjent for sine ablegøyer.

– Jeg har forventninger, men hva dette blir, aner jeg ikke. Jeg er heldigvis vant til å samarbeide med gale keepere, som Erik Thorstvedt og Frode Olsen. Keepere er annerledes enn andre fotballspillere, flirer Wathne, som har en lang liste med reportasjeideer. Målet er å skildre mye av det som foregår rundt kampene og være der det skjer.

– Utfordringen blir å sette et TV 2-stempel på sendingene. Vi skal være humørfylte og kompetente og spre glede og entusiasme.

Powered by Labrador CMS